Világgazdaság

Hatvanhatmilliárd forintos tőkekivonás a Plivánál

Méretes tőkeleszállításról döntött a Pliva Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. egyedüli tagja, a Teva Gyógyszergyár Zrt.: 66,798 milliárd forinttal 50 millióra csökkenti a leánycég törzstőkéjét.

 A lépést tőkekivonással indokolta a gyógyszergyártó. A Pliva főtevékenysége ugyan gyógyszer, gyógyászati termék nagykereskedelme, de ezekből nem származik árbevétele, a tulajdonos pénzügyi tranzakciók végrehajtására használja a céget. A mérlegbeszámoló szerint a Teva Gyógyszergyár rövid lejáratú forintkölcsön nyújtásában, illetve a rövid lejáratú dollárhitelek árfolyamkockázatának kezelésében vesz részt.

A valaha 10 millió forint törzstőkével alapított Pliva Kft.-ben egyébként a Teva a mostani tőkeleszállítással csaknem azonos összegű tőkeemelést hajtott végre, ezzel 2013-ban 66,8 milliárdra nőtt a jegyzett tőkéje. A 2015 végén 103 milliárd forint saját tőkét kimutató Pliva forgóeszköz-állománya szintén 103 milliárd forint volt, árbevételt nem, de 2,1 milliárd forint adózott eredményt mutatott ki.

A debreceni székhelyű Teva Gyógyszergyár – amely az izraeli gyökerű, magát a világ első számú generikusgyógyszergyártójaként megjelölő Teva csoport tagja – ugyanabban az évben 284 milliárd forint árbevételt és 101 milliárdos nyereséget könyvelt el.

gyógyszeripar tőkekivonás