Világgazdaság

Ausztriában indítana vállalkozást? Bécs tárt karokkal várja

Évente több száz magyar alapít céget Ausztriában – derült ki a Loffice osztrák piacra lépést támogató programjának első állomásán.

Ausztria erős gazdasága, magas életszínvonala, kiszámítható jogrendszere, Bécs pedig a világ egyik legélhetőbb városaként már jó ideje a magyar munkavállalók és vállalkozók egyik fontos célpontja. A kormány kiemelten támogatja a külföldi vállalkozások letelepülését, az indulást pedig – egyedi tanácsokkal és kapcsolatokkal – egy állami alapítású beruházás-fejlesztési ügynökség, az Austrian Business Agency segíti. Birgit Reiter-Braunwieser, a cég startup részlegének vezetője és dr. Berényi Ferenc tanácsadó kiemelte, az induló cégek járulékkedvezménye mellett az innovatív ötleteken alapuló vállalkozásokat kutatás-fejlesztési támogatással segítik.

Az innováció területén a Kompetencia Központok kialakítása hozott áttörést. Ezek az egyetemi fejlesztéseket és a vállalkozásokat kötik össze egy-egy konkrét kutatási témát kiválasztva. Emellett számos angyal befektető van jelen az ausztriai piacon.

„Ausztriában azok az induló vállalkozások számíthatnak sikerre, amelyek alapos előkészítés után, az osztrák jogi, adózási és cégkultúrát megismerve lépnek piacra, emellett a német nyelvtudásra is érdemes figyelmet fordítani” – emelte ki dr. Baranyai Zoltán, az Oppenheim Ügyvédi Iroda ügyvédje a kiscsoportos beszélgetések alkalmával. A Safehaven adótanácsadó cég munkatársa, Fantoly-Schmid Tímea kiemelte, ha szükséges, az adóhivatal például a kezdeti időkben személyes segítőt rendel ki a vállalkozó mellé, akinek az a dolga, hogy az érdekeit képviselje a hatóságokkal szemben, és pénzügyi tanácsaival segítse őt az indulást.

Aki tehát vállalkozni szeretne Ausztriában, annak az osztrák piac és üzleti élet alapos megismerése után, kidolgozott és átgondolt ötlettel, biztos financiális háttérrel érdemes elindulnia. A tervezés során fontos figyelembe venni, hogy a megélhetési költségek és adók magasabbak, ráadásul az alkalmazottak bérét euróban, a kamarák által meghatározott bérminimumnak megfelelően kell fizetni. Érdemes feltérképezni a startupoknak és külföldi vállalkozásoknak nyújtott állami programokat. A személyes tanácsadás mellett számos támogatási lehetőséget és mikrohitelt is igénybe lehet venni - írják.

jog Loffice startup Bécs adó Ausztria