BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindent visz a fájdalomcsillapítók piaca

Tízmilliárd forinttal ugrott meg egy év alatt a vény nélküli gyógyszerek forgalma.

Egy év alatt csaknem tízmilliárd forinttal nőtt a patikákban a vény nélküli, nem támogatott termékekre költött pénz az országban

– közölte a Világgazdasággal az egészségügyi információs technológiával és klinikai kutatással foglalkozó cég, az IQVIA. A múlt évben összesen 200,4 milliárd forintért vásároltunk például fájdalomcsillapítót, érvédő hatású gyógyszert, stresszenyhítőt, probiotikumot és megfázás elleni forró italt.

A toplistát az év egészében az általános fájdalomcsillapítók vezetik,

második helyen pedig a megfázás elleni készítmények állnak. Évszakfüggő, hogy a torokfájás elleni pasztillák a negyedik vagy a tizenkettedik legkeresettebbek-e. Az első tízben vannak még az izomfájdalom-csillapítók, a multivitaminok, a köhögéscsillapítók és a vércukorszintmérők is.

Fotó: Shutterstock

Bár a gyógyszertárban vásárolt termékek biztonságosak, előfordul, hogy a hazai hatóság kivon néhány terméket a forgalomból. Júliusban huszonhét vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását függesztette fel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, mert felmerült a gyanú, hogy minőségi hibás lehet a hatóanyaguk. Legutóbb véglegesen is kivonták a piacról a kalcium-pezsgőtablettákat ólomszennyezettség miatt.

Nem a gyártáskor került a szennyeződés a kalcium-pezsgőtablettába

– közölte a Világgazdasággal a Sandoz Hungária Kft. – Mivel a termék természetes alapanyaga bányászatból származik, elemi szennyeződés természetes módon is előfordulhat benne.” Mint hozzátették, dolgoznak rajta, hogy mihamarabb elérhető legyen a pezsgőtabletta, de még nem tudni, mikor indulhat újra a forgalmazása.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.