Világgazdaság

Megfontolt lépés a Zwacktól

Kevés jut majd a pohárba a Zwack idei osztalékából, de az elemző szerint a visszaosztás ténye a rendkívüli helyzetben többet jelenthet, mint a forintosítható érték.

Óvatosságot tükröz a Zwack Unicum megfontolt lépése, hogy fizet ugyan osztalékot a tavalyi eredmények terhére, ám annak összege sokkal kisebb, mint az elmúlt években – emelte ki Rátkai Orsolya, az OTP részvény- és ágazati elemzője a Világgazdaságnak

A szakértő szerint ez a befektetők megtartásában is segítheti a társaságot. Az italgyártó múlt csütörtökön közölte a június 25-re tervezett közgyűlés előterjesztései között, hogy a 2019-es teljesítmény után összesen 610 millió forint értékben fizet osztalékot az idén. A javaslat szerint a kifizetés 2021-ben, január 27-én kezdődik.

A mintegy kétmillió Zwack-részvény után papíronként 300 forint osztalékot kaphatnak a befektetők, amely egy részvényre vetítve ezer forinttal kevesebb, mint a tavaly kifizetett Akkor összesen 2,6 milliárd forintot osztott vissza a társaság.

Az Unicum gyártójának a március 31-én lezárt 2019–20-as üzleti évében 1,7 milliárd forint lett az adózott eredménye, vagyis a fizetendő osztalék a profit mindössze 35 százaléka, míg az osztalékráta eddig rendre 95 százalék feletti volt.

Fotó: VG/Kallus György

Az OTP elemzője már a 300 forintos osztalékjavaslat előtt számított arra, hogy a megszokottnál alacsonyabb osztalékhányad érkezhet. Előzetesen 667 forint részvényenkénti osztalékot jelzett. Az ennek kevesebb mint a felét jelentő javaslatot Rátkai Orsolya mégsem tartja meglepetésnek.

Szerinte az italgyártó elővigyázatos. „Ezt erősíti a tény, hogy az osztalékfizetés kezdetét jövő évre halasztják – mondta, és hozzátette: – Az sem lett volna meglepő, ha a rendkívüli helyzetre tekintettel a Zwack az idén nem oszt vissza semmit a részvényeseinek.”

Rátkai szerint a lényegesen csökkentett osztalékszint egyszeri jelenség. Aláhúzta, hogy a gyártó nem egy ciklikus iparágban tevékenykedik, ezért bízhat egy erősebb kilábalási szakaszban.

A teljes cikket elolvashatja a Világgazdaság keddi számában

osztalék Zwack Unicum Zwack szeszes ital