Az még biztos, hogy senki sem látja, hogy mi is lesz a jövőben a metaverzumból. Számos szkeptikus hang szól amellett, hogy a technológia csak egy szemfényvesztés, aminek nem lesz valós felhasználási tere a jövőben sem. Ennek ellenére Dél-Korea meglátta a lehetőséget ebben az iparágban és elindítani készül az első állami beruházását a virtuális valóságba - írta meg a CNBC.

A Digital New Deal program részeként a Tudományos, Információs, Kommunikációs és Technológiai Minisztériuma (IKT) tervek szerint támogatni fogja a vállalatokat, hogy vessék meg a lábukat a metaverzumban, mint új iparágban. A minisztérium munkahelyteremtéssel is ösztönözné a vállalati szektort.

A metaverzum egy feltérképezetlen kontinens, ami meghatározatlan mértékű potenciállal rendelkezik

– mondta Lim Hyesook, Dél-Korea IKT minisztere. Hozzátette, hogy a terület feltérképezésére

a kormány első körben majdnem 224 milliárd vont (177 millió dollárt) különített el.

A program keretében Szöul 3,9 milliárd vont nyert el, hogy ebből építsen ki egy városi metaverzum platformot, ami lehetővé teszi, hogy a polgárok a virtuális térben hozzáférhessenek a közszolgáltatásokhoz.

A congress attendant trying a VR experience with the Meta Oculus Quest 2 headset at the SK telecom stand during the Mobile World Congress (MWC) the biggest trade show of the sector focused on mobile devices, 5G, IOT, AI and big data, celebrated, on March 3, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Joan Cros / NurPhoto via AFP

Kezdődik a verseny a metaverzum meghódításáért

Dél-Korea ezzel a majdnem 180 millió dolláros beruházással az első nemzeti kormány, amelyik valós lépést tett a metaverzum, mint alakulóban lévő iparág felé. A helyi döntéshozók felismerték, hogy a virtuális élet a következő években a középpontba kerülhet. Az érdeklődés a technológia iránt lökést adhat más országoknak is, hogy elkezdjék felmérni a metaverzumban rejlő lehetőségeket. Eddig csak a magánszektor és a nagy technológiai óriásvállalatok vizsgálták a virtuális élet kiépítését, Dél-Korea az államok között az első ezen a területen.

Ázsiában egyre több ország érdeklődik a metaverzum iránt, többen is érdeklődve fogják figyelni Szöul kísérleteit.

Az Everest Group dél-koreai kutatócég partnere, Yugal Joshi a CNBC-nek azt mondta, hogy dicséretes, hogy a tech-cégeken kívül már a kormányok is kezdenek érdeklődni a virtuális valóság iránt, de fontosnak tartja, hogy a technológia még gyerekcipőben jár. Egyelőre minden résztvevő azt kutatja, hogy mi az az alkalmazás, amibe megéri az időt, az energiát és a pénzt fektetni.

Joshi szerint ebben a helyzetben most nagyon fontos, hogy ki teszi meg az első lépéseket, mivel a metaverzumnak még nincs egy valós alkalmazási tere és megoldásai.

Ez az egész világ még most épül, és sok múlik azon, hogy ki fogja felépíteni.