Már mindenki tapasztalhatja, hogy nem tudja letekerni az üdítőitalos palackja kupakját. Ennek nem a fogyasztó ügyetlensége az oka, hanem egy új, környezetvédelmi indíttatású EU-s szabály, amihez jövő ilyenkorra mindenkinek igazodnia kell. Hosszú távon talán kevesebb műanyagot használunk és juttatunk az óceánba, és még a karitatív kupakgyűjtő akciók is megmenekülhetnek – reméljük. 
 

White,Plastic,Bottle,Containers,For,Dairy,Products,In,Male,Hands
Jelenleg találni ilyen palackokat és kupakokat, jövő nyártól már nem.
Fotó: Shutterstock

Bár csak mostanság kezdik a gyakorlatban is alkalmazni, az irányelv 2019. június 12-én megjelent az hivatalos lapjában. A négy évvel ezelőtti 19 oldalas dokumentum lényegi bekezdése, hogy a „műanyagból készült kupakkal és fedéllel ellátott egyszer használatos műanyag termékeket csak akkor lehessen forgalomba hozni, ha a kupakok és a fedelek az italtárolókhoz rögzítve maradnak a termék rendeltetésszerű használata során”.

Mi ennek az értelme?

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor egy üdítőital kupakját letekerjük, az nem esik a kezünkbe, hanem a műanya gyűrű és szál révén továbbra is kapaszkodik a palackhoz. 

A SUP (single-use plastics)-irányelvnek hívott szabály fő indoka a környezetvédelem, mert az új megoldással a csomagolás egyben marad, így a remények szerint csökken az elveszített vagy eldobott kupakok mennyisége. 

Higiénikusabb is az új változat, mert ivás közben nem kell a kupakot kézben tartani, amivel megspórolható némi potenciális szennyeződés bevitele, és kiküszöbölhető, hogy a kupak véletlenül leessen és beszennyeződjön.

További járulékos hatás, hogy elvben az újrahasznosítás is hatékonyabb lehet, mivel ha szétválnak a kupakok és palackok, akkor a kupakok a legtöbb esetben a normál szemétbe kerülnek, és sokszor az óceánokban végzik, ahol műanyagszigetekké csoportosulnak. Viszont ha egyben marad a kupak és a palack, akkor az újrahasznosító üzembe kerülnek, és könnyebb a válogatás, illetve az újrahasznosítás. 

Waste,Plastic,Bottles,And,Other,Types,Of,Plastic,Waste,At
Az új irányelv az ilyen műanyagszemét-kupacok képződését akarja meggátolni.
Fotó: Shutterstock

Ezen ismét felhasznált műanyagokból pedig hasznos eszközök készülhetnek, konyhai lapátok, locsolókannák, szemeteskukák, hatalmas teherszállító hajók konténerei és még ezer dolog.

Csak a palackok kupakja változik?

Az irányelv hatálya alá tartozó eszközök köre természetesen szélesebb, az italoskupakok mellett ideértendők ugyanis az ételtartók, például dobozok tetővel vagy anélkül, amelyek olyan ételek tárolására szolgálnak, amelyek

  • azonnal fogyaszthatók helyben vagy elvitelre,
  • fogyasztása általában az edényből történik,
  • készételként fogyaszthatók, azaz további elkészítést, főzést, forralást vagy melegítést nem igényelnek, beleértve a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényeket, kivéve az italtárolókat, tányérokat és tasakokat, valamint az ételt tartalmazó csomagolásokat

Tehát az irányelv nem áll meg az üdítőitalos palackoknál, csak ez a legkézenfekvőbb példa, hiszen idehaza a Coca-Cola volt az egyik első gyártó, amely előállt a saját fejlesztésével. Már 2023 elejétől kikerültek a polcokra a módosított fedelű termékei, noha a szabály alkalmazásának végső határideje 2024 júliusa. Ugyan nincs összefüggés a már meghozott irányelvvel, de pontosan ekkortól lesz Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros féléves elnöke a forgótábla szerint.

Closeup,At,Caucasian,Female,Hands,Full,Of,Colorful,Plastic,Bottle
Többé nem hull majd a kezünkbe a műanyag kupak
Fotó: Shutterstock

A Coca-Cola büszkélkedett, hogy a rögzített kupak bevezetését Európa-szerte átfogó fogyasztói kutatás és tesztek előzték meg, ehhez igazítva választották ki az új dizájnt, amely a fogyasztók által leginkább előnyben részesített forma, funkció, valamint kényelem szempontjából.

Ez fontos lépés a műanyaghulladék csökkentésében és hatékonyabb újrahasznosításában, amellyel egyszerre támogatjuk az EU vonatkozó erőfeszítéseit és jutunk közelebb Hulladékmentes Világ stratégiánk célkitűzéseihez. Ez utóbbi részeként globálisan vállaltuk, hogy 2025-ig minden elsődleges italcsomagolást újrahasznosíthatóvá teszünk, ami Magyarországon már meg is valósult

 – nyilatkozta Sonia Dimogli, a The Coca-Cola Company magyarországi ügyvezető igazgatója. Hozzátette: cége 2030-ra az italpalackok 100 százalékának megfelelő hulladékot gyűjt majd vissza, hozzájárulva a körforgásos gazdaságra átálláshoz.

Viszonylag gyorsan kapcsolt a tejtárolásra alkalmas kartondobozokat gyártó TetraPak is, amelynél az új kupakokat szigorú teszteknek vetették alá, hogy környezetbarát tulajdonságai meghaladják a SUP-direktíva előírásait. Ráadásul az EU-s átállás érdekében Európában mintegy 300 gyártósort tesznek alkalmassá az újféle gyártásra, és 400 millió eurót (148,5 milliárd forintot) fektetnek a rögzített kupakos megoldások fejlesztésébe, bevezetésébe.

Mi lesz az adománygyűjtésekkel?

Akadt persze gond is az új irányelvvel, mert a kupakgyűjtő akciókat szervező segélyszervezetek fontos bevételi forrástól esnek el így.

Close-up,Detail,Of,A,Woman's,Hands,Sorting,Large,Amount,Of
Ha minden jól megy, a jótékony kupakgyűjtésnek sem fellegzett be.
Fotó: Shutterstock

Le vagyunk sújtva emiatt, mert évente százezres nagyságú anyagi segítséget jelentett a kupakokból származó összeg. Arra kértük most a lelkes gyűjtőinket, hogy június 23-áig juttassák el nekünk az eddig összejött mennyiséget. Június utolsó hetében még elszállítják tőlünk, sajnos utoljára

– idézte Hódi Forrai Éva, a fogyatékossággal élő gyerekeket gondozó Makray Nappali Intézmény vezetőjét a szeged.hu.

De talán van remény.

Július 1-jétől ugyan kizárólag a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. és szerződéses partnerei jogosultak a kupakgyűjtésre, de a cég azt felelte a nool.hu érdeklődésére: igyekszik, hogy a karitatív célra gyűjtött kupakok átvétele és gyűjtése folyamatos legyen.

Mindenesetre az Európai Bizottság mostantól számított négy év múlva, 2027. július 3-ig értékeli, mi és hogyan valósult meg az irányelvből.