Zöldgazdaság

Az USA hivatalosan is faképnél hagyta a párizsi klímaegyezményt

Az Egyesült Államok hivatalosan is tájékoztatta az ENSZ-t.

Az Egyesült Államok megkezdte a párizsi klímaegyezményből való kilépésének hivatalos folyamatát – jelentette be Mike Pompeo külügyminiszter hétfőn, a legelső napon, amikor Washington jog szerint megtehette ezt a lépést.

Washington ezzel megtette az első lépést a várhatóan egy évig tartó kilépési procedúrában, amely a 2020-as amerikai elnökválasztást követően zárul le és lép hatályba.

Donald Trump amerikai elnök már választási kampánya idején is az egyezmény következetes ellenzőjeként lépett fel, kormánya pedig az elmúlt években mindent megtett a már elfogadott környezetvédelmi szabályozások lebontásáért, azt állítva, hogy azok gátolják az üzleti világot és ezzel előnyhöz juttatnak más országokat az Egyesült Államokkal szemben.

Fotó: AFP

Hétfői bejelentését indokolva Mike Pompeo „azokról az amerikai dolgozókra és adófizetőkre háruló igazságtalan gazdasági terhekről” beszélt, amelyeket szavai szerint az Egyesült Államoknak a megállapodás értelmében tett vállalásai okoztak. Mint mondta,

Washington „megvalósítható és gyakorlatias modellt” fog javasolni a globális klímaegyezmény hatásainak ellensúlyozására.

A 2015-ben kötött párizsi klímaegyezményt azóta a világ szinte minden országa aláírta, így a klímaváltozás elleni küzdelem kérdésében az amerikai kormány gyakorlatilag szembefordult minden szövetségesével és az ország legfontosabb versenytársaival. Trump maga folyamatosan arról beszél, hogy nem hisz a klímaváltozásban.

Washington Donald Trump párizsi klímaegyezmény USA ENSZ Mike Pompeo
Kapcsolódó cikkek