Zöldgazdaság

Másfél tonna műanyagtól szabadították meg a népszerű üdülővárost

Sikeres volt a műanyagmentes projekt az olaszországi Lignano Sabbaiadorón.

Zöldülhet-e látványosan egy tengerparti nyaralóhely akár már egy szezon alatt? A Lignano Sabbiadorón idén elindított „műanyagmentes” projekt sikere szerint nagyon is – írja a turizmus.com közleményében.

Több mint ezer ember – felnőttek és gyerekek egyaránt – vett részt a Lignano Sabbiadoro fenntartható turizmusáért elindított környezetvédelmi programban és a hozzá kapcsolódó képzési tevékenységekben az idei szezonban.

A Friuli Kék Zászlós tengerparti úti célja címmel büszkélkedő nyaralóhely kiváló minőségű tengerpartjának, tiszta vizű strandjainak és több mint egymillió-kétszázezer tengeri fenyő alkotta „zöld tüdejének” köszönheti kitüntető címét

De a környezeti kihívásokkal Lignano Sabbiadorónak is szembe kell néznie, ezért a város vezetése úgy döntött,

„műanyagmentes” projektjük bevezetésével is óvják az értékes tengerparti övezetet.

Az eredmények magukért beszélnek: a biológiailag lebomló anyagok kötelező bevezetésével idén nyáron közel 1500 kilogramm eldobható műanyaggal kevesebbet használtak fel a strandokon. A becslések szerint ez egyben 325 köbméternyi helymegtakarítást jelent (ami körülbelül 130 szemeteskuka tartalmának felel meg), és mintegy 135 kilogrammal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást eredményezett – olvasható közleményében.

A program komoly hangsúlyt helyez az ismeretterjesztésre, a fürdőintézmények bevonásával workshopok és oktatási show-k keretében igyekeztek felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A projekt kezdeti szakaszának látványos eredményei ösztönzést jelentenek a továbblépéshez – mondta a program kapcsán Massimo Brini, Lignano önkormányzatának turisztikai tanácsadója.

Forrás: turizmus.com

„A műanyagmentes kezdeményezés a Friuli természeti örökségének megőrzése érdekében kidolgozott széles körű cselekvési terv része. Tudjuk, hogy a turizmus ma már nem hagyhatja figyelmen kívül a környezetvédelmi szempontokat.

Célunk, hogy megóvjuk azt az egyedülálló ökoszisztémát, amit Lignano Sabbiadorón a fenyves erdő és a tenger érzékeny együttese alkot, kiegészülve a védett Marano-lagúna, valamint a Tagliamento és a Stella folyók torkolatvidékével”

– tette hozzá a szakember.

A természeti értékek megóvása érdekében Lignano a fosszilis energiaforrások felhasználását is szeretné visszaszorítani. Eddig tíz, elektromos járművek „tankolására” alkalmas töltőállomást telepítettek, és a jövőben az újratöltő pontok számának gyors növekedése várható. Ezzel párhuzamosan

az autók helyett elektromos kerékpárok használatára ösztönzik a látogatókat, és a városvezetés a kerékpáros útvonalak összefüggő hálózatának további fejlesztésén is dolgozik

a településen és környékén. A „tiszta” közlekedés iránti elköteleződést mutatja, hogy Lignano Olaszország első olyan üdülőhelye, amely bevezeti a Mobike kerékpár-megosztási szolgáltatást.

A vízi közlekedés sem marad ki a zöldülésből: a kikötőkben elektromos töltőállomásokat helyeztek ela hajók számára, és a lagúna, illetve a torkolatvidék vadregényes vízi világát elektromos motorcsónakokkal is bejárhatják a turisták. S végül Lignanon

vadonatúj úszó öko-üdülőhelyekvárják azokat a vendégeket, akik ökológiai lábnyomuk csökkentését a nyaralás idején is szem előtt tartják.

műanyagmentes Lignano környezetvédelem nyaraló Olaszország
Kapcsolódó cikkek