Zöldgazdaság

Egy százalék termeli a légiforgalom károsanyag-kibocsátásának a felét

A teljes légiforgalom károsanyag-kibocsátásának az 50 százalékáért csupán a Föld lakosságán egy százaléka a felelős.

A teljes légiforgalom károsanyag-kibocsátásának a feléért csupán a Föld lakosságán egy százaléka a felelős – írja a The Guardian.

Egy mostanában megjelent tanulmányra hivatkozva azt írja a brit lap, hogy

a légitársaságok 2018-as működésének következményeképpen egy milliárd tonna szén-dioxid keletkezett.

Ennek ellenére az iparág továbbra sem fizet az okozott klímakárokért, így a kutatás szerint 100 milliárd dollár(körülbelül 30 billió forint) nagyságrendű előnyökhöz jutva ezzel.

Fotó: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik

Néhány érdekes adat, hogy

a világ népességének csak a 11 százaléka utazott repülőgépen a 2018-as évben, és ebből is csak 4 százalékot tett ki azoknak az aránya akik külföldre repültek.

A légiközlekedés területén messze az Egyesült Államok a legjelentősebb károsanyag-kibocsátó, így a szénlábnyoma nagyobb mint az őt követő 10 országnak együttvéve, beleértve Japánt, Németországot és Ausztráliát is – írja a tanulmány.

A kutatók a koronavírus-világjárvány által okozott korlátozásokat megfelelő alkalomnak tartják arra, hogy a jelenlegi helyzet egy lehetőségként szolgáljon a légiközlekedés megreformálására a fenntarthatóság szempontjából. Ezt leginkább a francia modellhez hasonlóan a támogatások zöld feltételekhez való kötésében látják.

Ha a légiközlekedést klímabaráttá akarjuk tenni, akkor a tetejéről kell kezdenünk a reformokat a legnagyobb kibocsájtókkal

– mondta Stefan Gössling, a svéd kutatócsoport vezetője.

A tanulmány szerint a legsűrűbben levegőben utazók összesen 56 ezer km-t tettek meg, ami fejenként egy repülésnek felel meg havonta .

károsanyag-kibocsátás koronavírus légiforgalom klímabarát szénlábnyom
Kapcsolódó cikkek