Zöldgazdaság

A körforgásos gazdaságot fűti az e-hulladék

A Media Markt és partnerei tavaly 1648 tonna elektromos hulladékot kezeltek.

Nagy számban adtak túl a régi háztartási nagygépeken és hűtőszekrényeken a magyarok a járvány alatt – derül ki a Media Markt műszaki áruházlánc és az Inter-Metal Recycling Kft. adataiból, amelyről a két társaság a közelgő Föld napja alkalmából számolt be. Mint írták, 2020-ban több mint harmadával több e-hulladék jutott el a feldolgozóhoz, mint előző évben, a leadott össztömeg közel kétharmada pedig hasznos anyagként vissza is került a gazdaságba.

Összesen 1648 tonna elektromos vagy elektronikus hulladék jutott el tavaly a feldolgozóhoz

csak a Media Markt vásárlóitól. Ez a mennyiség 36 százalékkal több, mint a 2019-ben leadott 1216 tonna. A készülékek közel 80 százaléka háztartási nagygép és hűtőgép, de háztartási kisgépek és képmegjelenítő berendezések (monitorok, televíziók) is szép számmal landoltak a feldolgozótelepen.

Fotó: Getty Images

A leadott elektronikai hulladék jelentős részét újra feldolgozzák.

Tihanyi Ervin, az Inter-Metal Recycling elektronikai hulladék üzletágának vezetője elmondta, hogy a Media Markt által hozzájuk eljuttatott berendezésekből 61 százalékban sikerült olyan anyagokat kinyerni (vas-, réz- és alumíniumhulladékot), melyek kohászati feldolgozás után nyersanyagként hasznosulnak a termelésben.

A közlemény szerint a feldolgozók emellett a veszélyes összetevőket is eltávolítják ezekből a berendezésekből, így a vásárlók a környezet védelmének szempontjából a legjobb helyre juttatták el megunt vagy elhasznált műszaki eszközeiket.

elektronikus hulladék háztartási nagygép mosogép Media Markt hűtő
Kapcsolódó cikkek