A várost az agykorallhoz hasonló mintában tervezték meg és ötezer úszó egységből áll majd, ha elkészül. Lesznek lakóházak, éttermek, üzletek és iskolák is a városban és kiépített csatornarendszere is lesz.

Az első egységek még ebben a hónapban elkészülnek, az első lakók pedig 2024 elején költözhetnek majd be.

Az egész város a tervek szerint 2027-re készül majd el - írta meg a CNN.

lebegő úszó város Maldív szigetek
Fotó: Waterstudio.NL/Dutch Docklands

A projektet a Dutch Dockland ingatlanfejlesztő cég és a Maldív-szigetek kormánya közösen valósítja meg. Az országot különösen fenyegeti az emelkedő tengerszint, így tíz évvel ezelőtt elkezdődött a lebegő város megtervezése, hogy időben reagálhassanak majd a problémára. Az 1190 szigetből álló szigetcsoport szárazföldjénk 80 százaléka kevesebb, mint egy méterrel van a tengerszint felett. Az előrejelzések szerint az évszázad végére több mint egy métert fog emelkedni a tengerszint, így az ország szinte teljesen víz alá kerülhet.

lebegő úszó város Maldív szigetek
Fotó: Waterstudio.NL/Dutch Docklands

Egy lebegő várost nem érint a tengerek emelkedése. Ez jelenti a reményt a Maldív-szigetek több mint fél millió lakosa számára

- mondta Koen Olthuis, a lebegő várost tervező építésziroda, a Waterstudio alapítója.

Ez a település lehet a bizonyíték rá, hogy lehetséges megfizethető áron, nagy közösségnek normális életkörülményt biztosító vízen lebegő városok létrehozása. A maldívok klímamenekültekből klímaújítókká léphetnek elő

- fogalmazott a szakember a CNN-nek. Elmondta azt is, hogy az ambiciózus projekt megvalósításához tanulmányozták a környezetvédelmi szempontokat és erőfeszítéseket tettek a város alattitengeri élet támogatás érdekében is. Ehhez összekapcsolták a város alját egy mesterségesen kiépített korallparttal, ami elősegíti a korallok természetes növekedését.

lebegő úszó város Maldív szigetek
Fotó: Waterstudio.NL/Dutch Docklands

A város egységeit egy helyi hajógyárban építik, ahonnan a helyükre vontatják őket, amikor lekészülnek - erről a Interesting Engineering számolt be. Az elemeket végül egy nagy betonalaphoz csatlakoztatják, amit teleszkópos acél markolatokon csavaroznak a tengerfenékhez. Ez segíti a szerkezetnek a hullámokkal szembeni ellenállást. A város egységeit hatszögletű labirintusokba rendezik, hogy a településnek korallszerű megjelenést kölcsönözzenek. A várost természetes zátonyok veszik körül, amik megtörik a hullámzást, ezzel segítve a szerkezet stabilitását, illetve ez lehetővé teszi, hogy a lakosok ne érezzék a hullámmozgást. A város energiaellátása nagyrészt önellátó a beépített napelemeknek köszönhetően. A keletkező hulladékot a helyszínen feldolgozzák és trágyaként hasznosítják a növénytermesztés számára. Hagyományos légkondicionálás helyett a város mélytengeri vizet pumpál a lagúnába, hogy lehűtse a várost.

A város 10 perces hajóútra van Malé fővárostól. A házak ára várhatóan 150 ezer és 250 ezer dollár között mozog majd.

Ez nagyjából a Maldív-szigetek ingatlanáraival megegyező összeg. Amennyiben az első otthonok átadása sikeres lesz a lebegő várost rohamosan bővítenie kell az államnak.