BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, hol tervezi a Mohu a második hazai hulladékhasznosítót

Teljesen zárt rendszerű lesz Magyarország második hulladékhasznosítója. Egy laikus kívülről meg sem tudja majd mondani, hogy hulladékot kezelnek benne a Mohu illetékese szerint.

A második hazai vegyeshulladék-hasznosító ideális helyszíne Százhalombatta. A létesítmény éves kapacitása 360 ezer tonna lenne – közölte Szendrői Márton, a Mohu beruházási igazgatója a Százhalombattai Hírtükörrel.

A Mohu hulladékégetőjének látványterve / Fotó:Mol 

 

A Mohu új üzemén túl továbbiakra is szükség lesz

Magyarország eddigi egyetlen ilyen vegyes hulladékhasznosítója Budapest XV. kerületében, Rákospalotán működik, a lakott terület közelében 1982 óta. Éves kapacitása 380 ezer tonna, az általa megtermelt energiával 13 ezer lakás fűtése és 45 ezer háztartás villamosenergia-ellátása biztosítható. Az országban azonban ezen és a Százhalombattára tervezetten felül további hasonló beruházásokra van szükség annak érdekében, hogy minimalizálni lehessen a lerakást, és elérjük Európai Unióban elvárt 10 százalékos lerakási aranyt.

Nem kerülhet ki szag, por, de még zaj sem 

Egy ilyen üzem zárt rendszerű, vagyis a környezetében nem tárolnak a szabadtéren hulladékot. Azt a gyűjtőjárművek már a létesítmény zárt terébe ürítik. Így nincs semmilyen kültéri szag-, por- és zajhatás. Ennek köszönhetően egy laikus kívülről nem is tudja megmondani, hogy hulladékot kezelnek benne.

Ilyen lesz a tervezett létesítmény is Szendrői Márton elmondása szerint. Technológiájának első fázisában egy zárt, elszívott bunkerbe ürítik a hulladékot, amelyet a híddaru a garatba helyez, hogy onnan a kazánba jusson, ahol megtörténik a kiégés során a termikus újrahasznosítás. Az égetéskor keletkezett inert salakot elszállítják, és a tervek szerint, külföldi példák alapján újrahasznosítják.

A százhalombattai helyszínre tervezett üzem – ismertette Szendrői Márton – környezetvédelmi és biztonsági szempontból a ma elérhető legkorszerűbb technológiával működne, megfelelve a legszigorúbb hazai és uniós kibocsátási előírásoknak. Ötfokozatú füstgáztisztítóval látják majd el, amelynek használatával károsanyag-kibocsátása nagyban a jelenlegi előírások alatt maradhat, sőt az esetleg később szigorodó környezetvédelmi előírásokat is tudja majd teljesíteni. 

Az ilyen erőművekre egyébként már most is jóval szigorúbb határértékek vonatkoznak, mint a hagyományos, fosszilis alapúakra.

A szolgáltató folyamatosan monitorozza a kibocsátási értékeket, és ennek adatait közzéteszi.
Annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségben történjen a kivitelezés, a vállalat egy nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező, több száz ilyen üzem tervezésében és építésében részt vevő dán céggel működik együtt. A létesítmény hazai munkaerőt fog alkalmazni.

Ennek az amerikai hulladékégetőnek a mintájára épülne a százhalombattai / Fotó: Mol

A százhalombattai helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt

  • a logisztika és a hőenergia szolgáltatás lehetősége. Az üzembe a fővárosból és annak déli agglomerációjából érkezik majd a hulladék.
  • Meghatározó tényezője volt az is, hogy az erőmű – részben biomassza tüzelőanyagot használva – kiváltaná a Dunai Finomító földgáz- és villamosenergia-igényének jelentős részét.
  • További – jelenleg vizsgált – cél lehet a technológia függvényében a város távhővel való ellátása – újabb földgázfüggést kiváltva.

A hulladékégető a finomító északi kapujával közvetlenül szemben lévő területen épülne meg 2028 közepére.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.