Agrár

Visszaesett idén a kalászosok hozama

Az előző évihez képest nagyobb területet arattak le a gazdálkodók július közepéig – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet nyári munkákról szóló jelentéséből. A meggytermés bő lett, néhány megyében viszont elmaradt a kajsziszüret.

A kalászosok teljes termőterületének 73,8 százalékáról, 1 millió hektárról csaknem 5 millió tonna gabonát takarítottak be 2018. július 16-ig – írja az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Tavaly ugyanebben az időszakban csak 890 ezer hektárral végeztek, ami a kalászosok teljes termőterületének 61,3 százaléka volt, s innen akkor 4,7 millió tonna gabonát takarítottak be. A legtöbb régióban július közepéig a terület háromnegyedét learatták, ám néhány megyében csak a munkák felét végezték el.

Az őszi búza összterülete 950 ezer hektár, amelyből 723 ezer hektáron (ami a terület 76 százaléka) végeztek a munkákkal a jelentés idejéig, s addig közel 3,7 millió tonna őszi búzát takarítottak be. A termésátlagok az előző évinél 1,7 százalékkal alacsonyabbak, országosan hektáronként 5,1 tonnát jelentettek a gazdálkodók.

A legalacsonyabb, 4,2 tonnás átlagtermés Bács-Kiskun megyében, a legmagasabb, 6,2 tonnás pedig Baranya megyében volt.

A durumbúza aratása Pest, Komárom-Esztergom, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében befejeződött július közepéig, míg országosan a termőterület 78,8 százalékán történt meg a betakarítás. A termésátlag a július 16-ig betakarított területeken nem változott az egy évvel korábbihoz képest, s átlagosan 4,7 tonna volt hektáronként.

Fotó: Laufer László/MW

Az őszi árpa aratása a végéhez közeledett, a tavaszi árpa aratása pedig a termőterület felén történt meg a jelentés napjáig. Az őszi árpa termésátlaga országos szinten hektáronként 4,9 tonna volt, 2,4 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben. A tavaszi árpa hektáronként 4 tonnát termett, ez viszont már 20,6 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. A rozs területének 52 százalékát, míg a tritikálénak a 60 százalékát aratták le július közepéig. A rozs termésátlaga hektáronként 3,6 tonna, 5,6 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Ugyanakkor a tritikálé hektáronkénti 3,7 tonnás eredménye 11,8 százalékkal kevesebb a 2017-esnél. A zab betakarítása 22 százalékon állt, termésátlaga hektáronként 2,7 tonna lett.

Az őszi káposztarepce betakarításának végén jártak a termelők július közepén, a termésátlagok megyénként 2,5 tonna és 3,7 tonna között alakultak hektáronként, az országos átlag 2,9 tonna volt. A magborsó betakarítása szintén előrehaladt, itt hektáronként 2,1 tonna lett az átlagos hozam. A területi különbségek ennél a növénynél is élesen kiütköztek: Nógrád megyében 1, Bács-Kiskunban pedig 3,8 tonna volt az átlagos termés. A tarlóhántást a tervezett terület több mint harmadán már elvégezték a gazdák. A másodvetést pedig a tervezett 9,7 ezer hektárnyi terület 56,7 százalékán, 5,5 ezer hektáron fejezték be a jelentés napjáig.

A zöldborsó betakarítása is a végéhez közeledett július 16-án, addig a terület 94 százalékán, 19,1 ezer hektáron fejeződött be, a termésátlag pedig 3,9 tonna volt hektáronként.

Ez majdnem 30 százalékkal alacsonyabb, mint 2017-ben. A csemegekukorica betakarítása épp csak elkezdődött, országosan 11 százaléknál tartott. A zöldbab esetében 33 százalékos volt a készültség, a termésátlag 7,8 tonna körül alakult hektáronként, ez pedig 42 százalékkal több, mint 2017-ben. A korai burgonyát országosan a terület felén szedték fel, 23,6 tonnás hektáronkénti átlagterméssel.

A meggyszüret július közepén már a végén tartott, s a tavalyinál 25,2 százalékkal magasabb, 8,3 tonnás hektáronkénti termésátlagot produkált. Mindezt a megyék közötti nagy szórással: Komárom-Esztergom és Nógrád megyében rendkívül alacsony, 2,5 és 3,7 tonnás hektáronkénti átlagterméssel, míg Vas megyében 13, Zalában pedig 12,9 tonnás egy hektárra jutó termésmennyiséggel.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

szüret aratás kajszi árpa meggy őszibarack búza
Kapcsolódó cikkek