Agrár

Megnyirbálhatják az uniós támogatásokat 2021-től

A madárinfluenza utáni éveket sikeresen átvészelte a baromfiágazat, de a következő években újabb kihívással kell szembenézni.

A madárinfluenza utáni éveket sikeresen átvészelte a baromfiágazat, de a következő években újabb kihívással kell szembenézni, mivel az új európai uniós költségvetési ciklusban, 2021-től valószínűleg csökkennek az agrártámogatások. Erre fel kell készülni – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Libatenyésztők Szakmai Konferenciáján. Az ágazat sok válságot megélt és túlélt, most azzal kell számolnia, hogy uniós forrásai akár 10-12 százalékkal is csökkenhetnek.

A Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében rendezett konferencián felszólaló Farkas Sándor szerint a madárinfluenza miatt az elmúlt néhány év különösen nehéz volt, a járvány hatása tavaly még érződött az ágazat teljesítményén. A magyar hatóság szigorú intézkedéseket vezetett be, de a megelőzés a termelők érdeke is. Mindezek ellenére azonban nem lehet garantálni, hogy nem következik be ismét hasonló járvány.

A lúdágazat is fejlődési pályára állt, a libamájexportban Magyarország világelső
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az államtitkár hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem félti a baromfiágazatot, amely a világ minden piacán megállja a helyét. A kormányzat is biztonságos alapot teremtett az ágazat működéséhez – tette hozzá. A várható 10-12 százalék körüli uniós támogatáscsökkenést feltételezésnek nevezte, mivel az erről szóló tárgyalások még nem fejeződtek be.

A baromfi-termékpálya teljesítményéből az látszik, hogy az ágazat kezdi kiheverni az elmúlt évek válságát, és újra felfelé ívelő pályára állt. A hazai baromfiágazat a rendszerváltás után megtartotta döntően magyar tulajdonosi körét, ami igen figyelemreméltó eredmény, és remélhetőleg ez a jövőben is így marad – mondta Farkas Sándor. Az ágazat súlyát jól tükrözi, hogy kibocsátása 2017-ben 317 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás több mint 12 százaléka.

A hazai hústermelés 52 százalékát a baromfiágazat adja, és baromfihúsból az ország önellátottsági szintje meghaladja a 170 százalékot.

Nagy szerepet játszik a baromfi-termékpálya a foglalkoztatottságban is, hiszen a baromfiszektorban mintegy 60 ezer ember talál megélhetést. A lúdágazat teljesítményéről külön is szólva elmondta, hogy 2017-ben – a madárinfluenza következtében – mintegy 20 százalékkal maradt el a korábbi évhez képest.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

lúdtenyésztés Farkas Sándor uniós támogatás libamáj baromfi
Kapcsolódó cikkek