Agrár

Jót tesz a hótakaró az őszi vetésnek

Kedvező helyzetbe kerültek a gazdák, a hó ugyanis megvédi a vetést a széltől, az erős fagyoktól, és olvadáskor biztosítja a vízpótlást is.

A hidegnek és a hónak egyaránt örülnek a gazdálkodók. Ezen a héten mindkettőből kijutott a vetéseknek, a hideg pedig eddig nem volt olyan mértékű, ami károkat okozhatna. A téli csapadék most azért is különösen fontos, mert az őszi, a szokásosnál egy hónappal előbb befejeződött vetések idején nagy volt a szárazság, előfordult, hogy a porba vetettek a gabonatermesztők. A későbbi, csapadékosabb időszak sokat javított a vetések állapotán, de bőven van még helye csapadéknak – mondják a gazdálkodók.

Az elmúlt hét enyhe, szeles időjárással kezdődött, majd a hét közepén északi áramlással sarkvidéki eredetű léghullámok érkeztek, így jelentősen csökkent a hőmérséklet

– áll az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) összefoglalójában. Péntek estétől, szombaton az országos havazás nyomán 3-10 centiméteres hóréteg alakult ki. A gazdálkodók számára azért is megnyugtató ez, mert a hó megvédi a vetést a széltől, az erős fagyoktól, és olvadáskor biztosítja a vízpótlást. A vetés ellensége a száraz fagy, a 2017 decemberében néhol előfordult mínusz 25 Celsius-fokos hideg komoly károkat okozott.

Fotó: Vajda János

A leghidegebb reggel hétfőre virradóra volt, ekkor a szélcsendes és hóval fedett északi országrészben mínusz 10 fok alatti fagyok is előfordultak. Nógrádban, a Heves–Borsodi-dombságon például mínusz 16-17 Celsius-fokot is mértek.

A talaj felszíne hétfő reggelre országszerte megfagyott, a hó szigetelő hatása következtében helyenként 5, néhol 10 centiméteres a talajfagy mélysége.

A talaj felső 20 centimétere mindenhol nedvességgel telített, az ország nagyobb részén az 50 centiméternél mélyebb rétegekben azonban még bőven van hely további csapadéknak, ehhez a keddi és szerdai havazás jó forrásnak bizonyulhat.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

csapadék őszi vetés
Kapcsolódó cikkek