Agrár

Még van bőven forrás új állománytelepítésekre

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A programban 2016 óta közel 17 ezer kérelmet támogattak – közölte az Agrárminisztérium.

Február 1-jétől március 4-ig ismét lehet pályázni a Vidékfejlesztési program keretében meghirdetett, Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek című pályázatra. Mostanáig a kiírás keretében több mint 1300 kérelem támogatásáról döntött az irányító hatóság, mintegy 900 millió forint értékben – közölte a Világgazdaság érdeklődésére az Agrárminisztérium. A szakaszos elbírálás miatt a tavaly beérkezett pályázatok feldolgozása folyamatosan zajlik.

A tárca biztos abban, hogy az új benyújtási szakasz eredményeképpen tovább növekszik majd a nyertesek száma és a megítélt támogatások összege is.

Érdeklődésünkre – hogy terveznek-e új kiírást a VP-ben megmaradó forrásokra alapozva – a tárca azt válaszolta, hogy folyamatosan nyomon követik a pályázati felhívásokra beérkező igényeket, és a program végrehajtásának menetétől függően határoznak az esetleges újranyitásokról, új pályázatok meghirdetéséről. A program évenkénti módosítása során az indikátorok teljesítésének ismeretében lehet átcsoportosításokat és módosításokat kezdeményezni az Európai Bizottságnál, ezek alapján pedig nincs előkészítés alatt álló, új erdészeti felhívás.

Fotó: Balázs Attila

Az Agrárminisztérium arról is tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy az erdőgazdálkodóknak meghirdetett felhívások keretében 2016 óta csaknem 17 ezer kérelem támogatásáról hoztak döntést, mintegy 44 milliárd forint támogatási összegről. A VP-ben jelenleg négy nyitott erdészeti pályázatra nyújthatják be kérelmeiket az érintettek: erdősítésre, erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzésére, erdő-környezetvédelmi vállalások teljesítésére, valamint erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházásokra.

A VP keretében egyébként 2017 óta csaknem 4800 hektárnyi erdőterület telepítésének támogatásáról döntött az irányító hatóság, összesen 8 milliárd forint értékben További 1300 hektárra vonatkozó kérelem pedig ügyintézési szakaszban van. Ez a pályázat még nem zárult le, így a június 30-i határidőig további erdőtelepítések támogatása várható

– hívta fel a figyelmet a tárca.

A Világgazdaság más forrásból úgy értesült, hogy ez a keret több milliárd forint nagyságrendű. Az erdészeti szakma reményei szerint idén ismét növekszik az ország erdőterülete, ugyanis az elmúlt egy-két évben – a folyamatos költségemelkedések és az erdőgazdálkodás egyéb művelési ágakhoz képest alacsony eredménytermelő képessége miatt – a kivett erdőterületeknél nem volt nagyobb az új telepítések nagysága. Kérdés ugyanakkor, hogy a gazdálkodás feltételeit könnyítő erdőtörvény megmaradhat-e a mai formájában, ugyanis a napokban Székely László ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordult a jogszabály 2017-es módosítása ügyében, mert szerinte a törvényi előírások az erdőgazdálkodók érdekeivel szemben háttérbe szorítják a természetvédelmi célokat.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Vidékfejlesztési program agrártámogatás erdőgazdálkodás
Kapcsolódó cikkek