Agrár

Újabb vádemelés a vidékfejlesztési források lenyúlása miatt

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azzal vádol öt férfit, hogy olcsón megvett, használt konzervipari gépeket felújítottak és átfestettek, majd azokat újként feltüntetve vissza nem térítendő európai uniós és magyar állami támogatást vettek igénybe, megtévesztve a támogatást nyújtókat.

Újabb két cég esetében jutott el a vádemelésig a hatóság abban az ügyben, amely azért indult, mert a Magyar Nemzetben megjelent, hogy 2009-ben, a baloldali kormányok idején, egyes cégek nem létező gépekre százmilliókat meghaladó vidékfejlesztési támogatásokat pályáztak meg tucatszámra. Mint a cikk írója feltárta – és ennek nyomán a nyomozás is elindult –

a Vegoline Kft., a Nagyaszos-Alma Kft., a Borsodi Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Kft. és más, azonos vállalkozói körökhöz tartozó cégek összesen több milliárd forintnyi uniós támogatást igényeltek és kaptak meg jogosulatlanul az azóta megszüntetett Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól.

A nyomozó hatóság megindokolhatatlan okból az ügyeket külön kezelte, pedig a cégeket az ügylet végén még egy közös részvénytársaságba is bevonták, lényegében egyértelművé téve az azonos érdekcsoport meglétét.

A cikk megjelenése után, háromévnyi nyomozást követően a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség előbb a Vegoline Kft. ügyében emelt vádat négy vádlottal szemben 2018. január 10-én.

Fotó: AFP

Ma, jó öt évnyi nyomozás után újabb két cég, a Borsodi Kft. és Nagyaszos Kft. ügyében emeltek vádat. A vádirat lényege szerint

az egymással szorosan együttműködő, bűnszövetségben tevékenykedő férfiak vezetője tisztában volt a támogatások nyújtásának pontos jogszabályi feltételeivel, így tudta, hogy az és a magyar állam kizárólag új gépek beszerzését támogatja jelentős összegekkel.

A férfi felvásárolta több, felszámolás alá került konzervüzem gépeit a saját cégein keresztül azért, hogy azokra támogatást vegyen igénybe. A használt gépeket egyik társa segítségével részben felújította, ami elsősorban újrafestést, átcsiszolást jelentett, illetve hamis táblákat szereltek a gépekre, így keltve azt a látszatot, hogy azokat újként vásárolta.

A gépekről a bűnszövetség egy másik tagjának cége állította ki a valótlan tartalmú és túlárazott számlákat, majd azokat benyújtották a támogatást elbíráló hivatalnak.

2011-2014. években összesen három különböző támogatást is elnyertek ezzel a módszerrel a vádlottak, és ily módon 671 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az Európai Uniónak, illetve a Magyar Államnak. Az elnyert pénz egy részét a vádlottak saját céljaikra fordították.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság valamennyi vádlottat börtönbüntetésre ítélje. Ha az előkészítő ülésen a vádlottak beismernék bűnösségüket és nem kérnék a tárgyalás megtartását, akkor az ügyészség szerint a bűnszövetséget vezető vádlottat 6 év börtönre kellene ítélni, míg a neki segítő társait arányosan rövidebb időre. Ebben az esetben az eljárás gyorsan befejezhető, és nincs szükség az 59 tanú, illetve a szakértő meghallgatására.

Lassan őrölnek a nyomozóhatóság malmai

Eddig öt vádlott és öt gyanúsított annak a cikksorozatnak az eredménye, amelyben rámutattunk, miként folyatták ki az uniós forrásokat az időközben megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon keresztül.

 

Nagyaszos mezőgazdasági gépek Európai Unió agártámogatás Vegoline Borsodi Kft.
Kapcsolódó cikkek