Magyar gazdaság

Lassan őrölnek a nyomozóhatóság malmai

Eddig öt vádlott és öt gyanúsított annak a cikksorozatnak az eredménye, amelyben rámutattunk, miként folyatták ki az uniós forrásokat az időközben megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon keresztül.

Újabb két cég esetében jutott el a meggyanúsításig a vontatottan haladó nyomozás során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága abban az ügyben, amely azért indult, mert 2009-ben, a baloldali kormányok idején, egyes cégek nem létező gépekre, százmilliókat meghaladó vidékfejlesztési támogatásokra pályáztak tucatszámra. Mint a cikk írója feltárta – és ennek nyomán nyomozás is indult –

a Vegoline Kft., a Nagyaszos-Alma Kft., a Borsodi Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Kft. és más, azonos vállalkozói körökhöz tartozó cégek összesen több milliárd forintnyi uniós támogatást igényeltek és kaptak meg jogosulatlanul az azóta megszüntetett Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól.

A nyomozó hatóság megindokolhatatlan okból az ügyeket külön kezelte, pedig a cégeket az ügylet végén még egy közös részvénytársaságba is bevonták, lényegében egyértelművé téve az azonos érdekcsoport meglétét. Mindenesetre a Vegoline Kft. ügyében – amely a Magyar Nemzet részletes tényfeltárása nyomán nagy sajtónyilvánosságot kapott – több mint háromévnyi nyomozás után a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 2018. január 10-én vádiratot nyújtott be négy vádlottal szemben.

Fotó: Kallus György

A Nyíregyházi Törvényszék még tárgyalja az ügyet. Ez esetben már beigazolódott, hogy

egy kiterjedt céghálót üzemeltető társaság úgy jutott több százmillió forinthoz 2010-ben, hogy le sem gyártották azt a gépet, amelyre a támogatást igénybe vette.

Ez főként azért érdekes, mert az akkori szabályok szerint a pályázók csak egy elfogadott hatósági listáról választhattak gépet, a listára pedig a felügyelők által jóváhagyott, működő gépek kerülhettek volna. Mégis rákerült a nem létező gép a listára, és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is kifizetett a beszerzésére több mint háromszázmillió forintot.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek