Agrár

A korábbi éveknél sokkal kevesebb méhpusztulás volt idén

Idén pedig eddig „csak” 32 bejelentés érkezett az illetékes hatósághoz méhpusztulással kapcsolatban.

Míg 2018-ban 188 bejelentés történt méhpusztulásokkal kapcsolatban, tavaly ez a szám már 112-re csökkent, idén pedig eddig „csak” 32 ilyen bejelentés érkezett az illetékes hatósághoz – válaszolta képviselői kérdésre Nagy István agrárminiszter. Amennyiben a hatóság a kivizsgálás során növényvédelmi szabálytalanságot tapasztal, az elkövető ellen eljárás indul. Egyébként – jelezte a miniszter, miután a baloldali képviselő kérdése ezirányú volt – a növényvédőszer használatával kapcsolatba hozható méhpusztulások kivizsgálására országos eljárásrend van érvényben.

Méhmérgezés gyanúja esetén a méhész köteles bejelentést tenni a Nemzetéi Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak, amely minden esetben vizsgálatot indít.

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy az Agrárminisztérium és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) évek óta stratégiai partnerként dolgoznak együtt és az évek során számtalan a méheket óvó intézkedést léptettek életbe.

A méhek szerepére, a nagyvárosi környezet minőségére és a környezeti nevelés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet Nagy István agrárminiszter a tárca épületének erkélyére 2020 tavaszán telepített méhcsaláddal
Fotó: Pelsöczy Csaba / Agrárminisztérium

Emellett a növényvédőszerek használatára vonatkozóan hazánkat is kötik az uniós előírások. Az Európai Bizottság az imidakloprid, klotanidin és tiametoxám neonikotinoid hatóanyag használatát 2018. december 19-től kezdve tovább korlátozta, s így ezen készítmények semmilyen szabadföldi növényi kultúrában nem használhatók. Magyarország 2018 második felétől szükséghelyzeti engedélyt sem ad ki a neonikotinoidok szabadföldi felhasználására, még a méheket vonzó cukorrépa esetében sem.

méhpusztulás Nagy István méhészet Agrárminisztérium méz
Kapcsolódó cikkek