Agrár

Megvan, ki nyerte a jubileumi Év Bortermelője díjat

Idén harmincadik alkalommal jutalmazta az év borászát az akadémia az Év Bortermelője címmel, aki több mint háromszáz szakmabeli jelölt közül került ki.

Idén harmincadik alkalommal jutalmazta az év borászát a Magyar Bor Akadémia(MBA) az Év Bortermelője címmel. Az akadémia felkérésére több mint 300 szakember küldte meg az általa érdemesnek tartott három személy nevét, majd a top öt jelölt közül egy 135 fős szavazóbizottság ítélte a díjat Borbély Tamás badacsonyi borásznak.

A díj odaítélése idén is a jelölési szakasszal vette kezdetét, melynek során az MBA felkérésére rekordszámú,

háromszáznál is több borász, borszakíró, borszakértő, kereskedő, oktató, étteremvezető, sommelier, chef vagy az ágazathoz más módon kötődő szakember tett eleget és küldte el jelölését

- idézte fel a pénteki online eredményhirdetésen Zilai zoltán, az MBA elnöke.

Az Év Bortermelője díj öt jelöltje közül négy az így kapott szavazatok összesítésével érdemelte ki helyét a legjobbak között, míg egy jelöltet a hagyományoknak megfelelően a díj korábbi győztesei közösen neveztek meg -mondta Zilai Zoltán.

Fotó: AFP PHOTO / GEORGES GOBET

A 2020-as évben az év top öt borásza:

  • Borbély Tamás (Borbély Családi Pincészet, Badacsonyi borvidék),
  • ifj. Figula Mihály (Figula Pincészet, Balatonfüred-Csopaki borvidék),
  • Ipacs-Szabó István (Vylyan Pincészet, Villányi borvidék),
  • Liptai Zsolt (Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalmi borvidék)
  • és Nyúlné Pühra Beáta (Nyakas Pince, Etyek-Budai borvidék) kapott jelölést.
  • A verseny szabályzata alapján az öt jelölt közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választják ki a 2020-as Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét, egyéni, titkos szavazással.

    Idén 135 tag vett részt a szavazásban.

    Az elismerésre kilencedik alkalommal jelölt Borbély Tamás az eredmény bejelentése előtt megtartott beszélgetésen felidézte, hogy maga is Badacsonyi borvidéken született, ahol szülei a szőlőművelés és a borkészítés szeretetére nevelték.

    Később a világot járva tanulta meg tisztelni azt a rengeteg lehetőséget, amelyet a borvidék magában hordoz: többek között a termőhelyek változatosságát vagy a vulkáni tanúhegyek és a Balaton hatását a sokrétű badacsonyi terroirra – mondta el az idei év borásza.

    év borásza bor badacsony Badacsonyi borvidék bortermelés borászat díj
    Kapcsolódó cikkek