Agrár

A vetés fele jó állapotban telel

Nem ártott a fagy, ráadásul gyérítette a pockokat.

A gazdálkodóktól érkezett visszajelzések szerint összességében jó-közepes állapotúak az őszi vetések – mondta a Világgazdaságnak Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) tanácsosa. Ez a helyzetkép megfelel annak, amit az agrártárca a december 10‑i helyzetet rögzítve kiadott, eszerint például az őszibúza-állomány 53 százaléka bizonyult jó állapotúnak, 32 közepesnek, 15 százaléka pedig gyengének. Az őszi árpánál ugyanebben a felosztásban 60, 27, 13 a vetések minősítése, míg az őszi káposztarepcénél 62, 27, 11 százalék volt az arány.

Az ősz folyamán csapadékos volt az időjárás, sok helyen nem tudtak a szokott időben kimenni az átázott földekre, ­emiatt elhúzódott a vetés, később kelt ki a növény, ezért gyengébb állapotban érte a tél az állományokat.

A tapasztalatok szerint azonban az áttelelésük ettől függetlenül problémamentes.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az elmúlt napok fagyos időjárása nem ártott a kalászosoknak, a mínusz 10-13 fok legfeljebb levélfagyást okozott néhány helyen, de ezt a növény könnyedén kiheveri. Felfagyást – amikor éjjel megfagy a talajban lévő víz, nappal pedig felolvad, és az így előidézett talajmozgások elszakítják a növény gyökereit – csupán egy helyről jelentettek a gazdálkodók – mondta Csősz Tibor. Többen jelezték azt is, hogy a fagyott talajnak annyi előnye volt, hogy rá tudtak menni a területre, és el tudták kezdeni a fejtrágyázást. A MOSZ-hoz érkező termelői visszajelzésekben több megyéből jeleztek a vadak és a mezei pockok által okozott kárt.

A pockok elszaporodásának kedvezett a korábbi enyhébb idő, és bár az elmúlt napokra jellemző fagy nem volt sem olyan kemény, sem olyan tartós, hogy lenullázza ezt a problémát, a csapadék és a hideg némileg gyérítette az állományt.

Ettől függetlenül védekezni kell ellenük, ehhez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal még tavaly kiadta a szükséghelyzeti engedélyt a Pocok Tox nevű készítmény használatára.

Az elmúlt hetekben a belvizes területek növekedéséről is érkeztek hírek, az érdekképviselethez befutott termelői információk szerint azonban ez az utóbbi napokban már nem jellemző. Volt olyan gazdaság, ahol ez a terület 10 százalékát érintette, de megyei szinten ezekben az esetekben is 1 százalék alatt maradt az elöntött területek aránya.

Korábban amiatt is voltak aggályok, hogy nagymértékben, akár 900 ezer hektár alá csökken a búza vetésterülete, ám az adatok ezt nem támasztják alá. A december 10-i összesítés szerint ugyanis őszi búzát 927,4, őszi árpát 247,8, őszi káposztarepcét pedig 289,3 ezer hektáron vetettek a gazdálkodók.

őszi búza Csősz Tibor őszi vetés
Kapcsolódó cikkek