Agrár

Tovább erősödnek a magyar-német agrárkapcsolatok

Bemutatkozó látogatáson fogadta Nagy István agrárminiszter Johannes Haindlt, Németország budapesti nagykövetét.

Németország kiemelt partnerünk a mezőgazdasági árucserében, valamint az Európai Uniós közös mezőgazdasági és környezetügyi politikákban – emelte ki a találkozón Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban is a közös együttműködés még eredményesebbé tételén dolgozunk, ugyanis

ha Németországban növekszik az igény a magas minőségű, fenntartható termelésből származó élelmiszerekre, az a nyugati piacokra beszállító magyar gazdák számára is sikert jelent.

A miniszter elismerését fejezte ki Johannes Haindlnek azzal összefüggésben, hogy Németország az Európai Unió soros elnökeként komoly eredményeket ért el a szakterületen, így a Közös Agrárpolitikával (KAP) kapcsolatos tárgyalások során.

Ezekre 2021 második féléve során építeni fogunk, amikor hazánk látja el a Visegrádi Négyek elnöki teendőit.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A tárcavezető hozzátette: a magyar kormány történelmi léptékű döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy hazánk az unióban adható legmagasabb mértékű nemzeti társfinanszírozást juttatja az EU-s vidékfejlesztési források mellé,

így 2021-től a korábbi évek 17,5 százalékos támogatása helyett 80 százalékot biztosít.

Nagy István az egyeztetésen felhívta a figyelmet a magyar agráriummal kapcsolatban a családi gazdaságok támogatására, a vidék megtartó erejének megőrzésére, a fenntartható gazdálkodás erősítésére és az élelmiszeripari fejlesztésére.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek