Agrár

Több százmilliárd forint megy mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekre

Jó hír a gazdák számára, hogy az első pályázatok már áprilisban megjelennek, 45 milliárd forintos keretösszeggel. 

Több száz milliárd forintból valósulhatnak meg mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztések a Közös Agrárpolitika átmeneti évei alatt – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Facebook-oldalán.

Jó hír a gazdák számára, hogy az első pályázatok már áprilisban megjelennek, 45 milliárd forintos keretösszeggel.

Először a kisebb álattartók fejlesztéseit segítő felhívás, majd a kertészek gyümölcs- és gyógynövény ültetvénytelepítését segítő pályázat jelenik meg. Ezt követően júniusig folyamatosan tesszük közzé az új felhívásokat és nyílnak meg a pályázatok – mondta el a miniszter.

https://www.facebook.com/nagyistvan.movar/videos/258239145898629

Az agráriumban ma már megkerülhetetlen az automatizálás, a robotizálás és a precíziós gazdálkodás, ezért az ilyen jellegű beruházásokat is támogatni fogjuk májusban – fogalmazott.

Mindezek mellett kiemelt célként tekintünk a teljes magyar élelmiszeripar modernizációjára. Az ágazat számára két felhívást nyitunk 250 milliárd forint értékben.

- tájékoztatott.

Az elsőre már júniusban is benyújthatják támogatási kérelmeiket a kisléptékű élelmiszerfeldolgozói fejlesztéseket tervező vállalkozások a helyi gazdaságok erősítése érdekében. Míg a nagy élelmszeripari projektek pályázata is megjelenik az első félévben, hogy megfelelő felkészülést biztosítson a beruházó cégek számára.

A kormány által a nemzeti költségvetésből biztosított töbletforrás révén a következő két évben rendelkezésre álló 1500 milliárd forintnyi plusz forrás elegendő arra, hogy mind a kis gazdaságok, mind a nagyobb vállalkozások sikeresen tudjanak a pályázati pénzekhez jutni – emelte ki.

támogatás gazdák Nagy István Agrárminisztérium
Kapcsolódó cikkek