Agrár

Milliárdos alappal enyhítik az idei fagykárokat

Ezeknek a károknak közel 60 százaléka gyümölcsösökben keletkezett.

Az idén eddig a termelők több mint 6000 hektár nagyságú területen jelentettek tavaszi fagy miatti kárt, leginkább Bács-Kiskun, Tolna és Csongrád-Csanád megyében.

Ezeknek a károknak közel 60 százaléka gyümölcsösökben, jellemzően kajszi-, őszibarack-, meggy- és almakultúrákban keletkezett.

A kárenyhítési alap segítséget nyújt a fagykárt szenvedett gyümölcstermesztőknek – írja az Agrárminisztérium közleményében.

A tavalyi év nehézségei és az elmúlt hetekben tapasztalt télies időjárás ismételten rávilágít az agrárkár-enyhítési rendszer fontosságára. A rendszer jól vizsgázott: tavaly mintegy 27 ezer hektár gyümölcsöst ért időjárási kár, ami után idén márciusban 6,56 milliárd forintot fizettek ki a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak.

Fotó: Shutterstock

Az Agrárminisztérium arra biztatja a tavaszi fagykárral leginkább érintett gazdálkodók figyelmét, hogy elektronikusan jelentsék be kárukat a megyei kormányhivataloknak annak érdekében, hogy – az egyéb támogatási feltétel teljesülése esetén – veszteségeiket kompenzálhassák. Az agrártárca a kárbejelentéshez az alábbiakban kíván segíteni.

Tavaszi fagy akkor valósul meg, ha a kockázatviselés helyén a tavaszi időszakban a talajszinttől számított kettő méter magasságban mínusz 2 °C vagy annál alacsonyabb hőmérsékletet mérnek.

Erről a termelő az OMSZ honlapján tájékozódhat.

Az adat helyességét – a termelő ellenkező bizonyításáig – vélelmezni és a kárenyhítési eljárásban kötelezően alkalmazni kell.

A hozamcsökkenést okozó tavaszi fagynál a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség a károsodással érintett területen bekövetkezik. A kárbejelentés a következő felületen érhető el.

Az idén közel 950 milliárd használható fel a Vidékfejlesztési programban

A programmal megnyitják az utat a versenyképességet, a hatékonyságnövelést és a gazdaság dinamizálását szolgáló, értékteremtő fejlesztések előtt.

 

hideg fagykárenyhítés mezőgazdaság agrár
Kapcsolódó cikkek