Agrár

A hazai termőföld 15 százaléka összpontosulhat az új integrátor cégben

Új mezőgazdasági integrátor cég alakult AgroLink Zrt. néven. A Magyarországon eddig egyedülálló szolgáltatásokat nyújtó, mezőgazdasági termékek nagykereskedelmével foglalkozó céget a Mészáros csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt., a Takarék Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési Magántőkealap és egy pénzügyi befektető hozta létre. A vállalat a termeléshez szükséges szolgáltatásokkal az agrárium teljes vertikumában jelen kíván lenni, központja Herceghalmon lesz.

Az idén őszre 100 ezer, jövő tavaszra 300 ezer, jövő őszre pedig 500-700 ezer hektár termőföldet vonna be az integrá­cióba, a hazai termőföld mintegy 15 százalékát. Az integráció létrejötte után mintegy 900 ezer-egymillió tonna gabona felvásárlását célozta meg.

Fotó: Shutterstock

Az AgroLink a vetőmag, a műtrágya, a növényvédő szer biztosításán és a termények felvásárlásán túl a termelők és a szolgáltatók között mezőgazdasági hitelkonstrukciót és biztosítást közvetít, továbbá közreműködik a mezőgazdasági gépek lízingjében, és beszáll a tudástranszferbe.

Az agrárintegráció szakmai-gazdasági és jogi alapját a Talentis Agro Zrt., a Mészáros csoport agrárszektorának kulcsvállalata adja, amely a közlemény szerint ma a legnagyobb növénytermesztési ágazattal rendelkezik Magyarországon. A csoporthoz tartozó egyéb mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek felvevőpiacot jelentenek az AgroLinkhez csatlakozó termelők számára, és hozzáférést biztosítanak a feldolgozóüzemekhez, például az Opus csoporthoz tartozó Viresol és Kall Ingredientshez.

vetőmag termőföld műtrágya Mészáros-csoport növényvédő szer agrárszektor mezőgazdaság Talentis Agro Zrt.
Kapcsolódó cikkek