Agrár

Élelmiszerpazarlásunk megszüntetése kulcsfontosságú lenne

Az élelmiszerpazarlás megszüntetése a fenntartható agrárgazdálkodás egyik kulcsa – jelentette ki Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója szerdán a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva című rendezvényen.

Elmondta, hogy a mezőgazdaság elsősorban hatékonyságnöveléssel szolgálta ki a bővülő fogyasztói igényeket csökkenő fajlagos károsanyag-kibocsátás mellett, ám ez ilyen módszerekkel nem javítható tovább.

Fotó: Damien Meyer / AFP

Az agrárium ökológiai lábnyomának csökkentéséhez más módszerek kellenek, mint a talajélet fenntartása forgatás nélküli műveléssel, a mezőgazdasági épületek energetikai javítása, a körforgásos gazdálkodás, de legfőképpen az élelmiszerpazarlás csökkentése.

A szakember rámutatott, hogy

1961 óta az agrárium kibocsátása többszörösére nőtt világszerte, miközben az ökolábnyoma csak kétszeresére, aminek felét az elpazarolt élelmiszerek jelentik.

Hozzátette, hogy a megtermelt élelmiszerek 30 százaléka kerül a szemétbe, ami ellen radikálisan fel kell lépni.

 

Takarékbank agrárium ökológiai lábnyom mezőgazdaság Hollósi Dávid
Kapcsolódó cikkek