Amióta mért meteorológiai, azon belül csapadékadatok rendelkezésre állnak, 

 

az idei volt a legszárazabb év Tokaj-Hegyalján 

 

– mondta a VG érdeklődésére Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Az viszont változó, hogy egy-egy ültetvényt mennyire viselt meg az aszály, a vízhiány következményei a terület adottságaitól függnek. Az a tapasztalat, hogy a mélyebb termőrétegű területeken levő, idősebb ültetvényeket kevésbé, a sziklapadon települt vagy fiatalabb ültetvényt viszont jobban megsanyargatta a szárazság, így a termelői termésveszteségek is nagy szórást mutatnak. Ennek borvidéki mértékéről azonban csak az egyébként Hegyalján összesen 5300 hektáron folyó szüret befejezése után lesz pontos adat. 

A view of the vineyards next to the village called Tarcal, TOKAJ, TARCAL, MáD, TOKAJ, BORSOD-ABAúJ-ZEMPLéN, HUNGARY - 2019/07/24: A view of the vineyards next to the village called Tarcal close to the town of Tokaj.The Tokaj Wine Region is home to some of Hungary's most famous varieties of wine.  The region is legendary because one of the worlds best natural sweet wines - Tokaji Aszú, is made here. Many tourists also visit the region because of the popular Furmint and the Hárslevel grape varieties.The Tokaj wine region was recognised by UNESCO for its importance to the common cultural heritage of humanity and was listed as a protected cultural landscape by the World Heritage Committee in 2002. Wine from Tokaj have a history older than thousand years, it was served at Versailles and became a favourite of the king of France - Louis XV. (Photo by Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: SOPA Images / Getty Images

Az viszont bizakodásra ad okot, hogy a minőség nagyon jó. A száraz fajták szedése már javában tart, sőt van, ahol már be is fejezték a sárgamuskotály, illetve a száraz furmintok és száraz hárslevelűk alapjául szolgáló szőlők szüretét. 

Már évek óta tapasztalják, hogy előrébb jött az érés, így a szüret is. 

Most jellemzően kilónként 110–130 forint között vásárolják fel a furmintot és a hárslevelűt, a sárgamuskotályt valamivel drágábban, 150 forint körüli áron történnek az adásvételek. Mint emlékezetes, tavaly a furmintért a 2020-as 90–95 forint után 100–110 forintot adtak, és az elmúlt évben emelkedett az aszúszem ára is: egy kilóért az előző évi 2500 forint helyett 3000-et adtak egyes felvásárlók 2021 októberében.   

A minőség kifejezetten ígéretes, az elmúlt hét csapadékos időjárása pedig beindította az aszúsodás folyamatát is, amire még akár másfél-két hónap is rendelkezésre áll. Molnár Péter szerint a reggeli pára optimális körülményeket biztosít az aszúsodásra, ebből akár lehet jó aszútermés is, de ahhoz a kedvező időjárási viszonyok fennmaradására van szükség.

A Tokaji borvidéken szüretelt szőlő mennyisége
 

„Volt félelem bennünk, hogy az aszály miatt kényszerérés megy végbe az ültetvényeken, de még időben jött az eső, ami sokat segített a gyümölcsön” – mondta a VG-nek Árvay János, a 2003-ban az Év bortermelője címet is elnyerő borász. Az eső előtt még nagyon vastag héj elvékonyodott a bogyókon, és az eddig leszüretelt termés nagyon jó minőséget ígér – tette hozzá. Ez egyaránt igaz a muskotályra és a pezsgőnek és a száraz bornak szüretelt furmintra, valamint a hárslevelűre is. Közben egyes helyeken már beindult az aszúsodás is – erősítette meg a borvidéki tapasztalatokat. 

A borász saját ültetvényein is mennyiségi veszteséget tapasztalt, de nála azért nehéz a mennyiségi kiesést pontosabban megbecsülni, mert borászatában be szokták állítani a fürtszámot, vagyis minden évjáratban nagyjából hasonló mennyiséget szüretelnek. Idén ugyanakkor még így is 10-20 százalékos mennyiségi csökkenés látszik, ami a gyengébb kötődésből és a vízhiány miatt a szokásosnál kisebb méretűre nőtt bogyókból adódik – magyarázta. Jobban jelzi a szőlőmennyiség idei csökkenését egy olyan parcellájuk, amelynek a termését nem maguk dolgozzák fel, és nem is alkalmaznak terméskorlátozást: 

ott a korábbi évekre jellemző 80-90 mázsás termés helyett idén 60 mázsát szüretelhetnek. 

A borász szerint nagy kérdés, hogy az idei extrém időjárás a következő évjáratban milyen hatással lesz az ültetvényekre. A légköri aszály és az extrém UV-sugárzás is nagyon megkínozta a tőkéket, ezért félő, hogy nehezebb lesz az áttelelés, illetve – mint ahogyan például az almánál – a jövő évi termésen is meglátszik majd az idei aszály. Sőt, ha csapadékhiányos lesz ősz, akkor félő, hogy lesznek tőkék, amelyek nem bírják ki a következő száraz évet. Intő jel, hogy az erdőkben is látni, hogy viszonylag nagyobb területű részeken száradtak ki fák. Árvay János szerint mindenesetre a szőlőművelésben is felértékelődik a csapadék megőrzése, az, hogy ne hagyják a vizet csak úgy lefolyni a területről, s amikor olyan életciklusban van a növény, hogy nagyobb szüksége van vízre, akkor pótolják.