Magyarország számára fontos témákban szeretne érdemi uniós lépéseket kicsikarni a magyar agrárkormányzat a mezőgazdasági miniszterek idei első tanácsülésén – jelentette be közösségi oldalán a brüsszeli ülésre megérkező Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Ilyen például a Magyarországot és Kelet-Európát sújtó gabona- és mézpiaci válság, amelyek enyhítésére Magyarország uniós szintű döntéseket vár. Hazánkba és Kelet-Európába olyan mennyiségben érkezett ukrán gabona – amelyet az eredeti szándékok szerint harmadik országokba kellett volna eljuttatni –, hogy az már jelentős piaci zavarokat okoz. 

20230102_Bogyiszló_Őstermelő_Bajusz Bálint és lánya Kata Mutatják a fiatal bárányokat_ Fotó:Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság_MD_TN
Fotó: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság

A magyar agrárkormányzat éppen ezért tartja fontosnak, hogy európai uniós szintű válságmegoldások szülessenek, és uniós szintű segítség érkezzen a magyar gazdálkodókhoz – nyomatékosította az államtitkár.

Durván lenyomta a magyar gabona árát az ukrán import

Az Ukrajnából érkező és az exportengedélyezési eljárás következtében befagyott a magyar gabonapiac, emiatt a termelők nem tudják finanszírozni a tavaszi munkákat – állítja a nagyobb agrártermelőket összefogó érdekképviselet.

A tanácsülésen terítékre kerül egy, az állattartók szempontjából is nagyon fontos téma – mondta Feldman. Jelesül, hogy az olyan korlátozásokat kíván bevezetni, amelyek ellehetetlenítenék a közepes családi gazdaságként működő állattartókat. 

„Ez ellen felemeljük a szavunkat, és olyan megoldást keresünk, amelyik egyszerre szolgálja a környezeti fenntarthatóságot és őrzi meg családi gazdaságainkat” – hangsúlyozta.