Az elmúlt öt évben fokozatosan bővült a lízingcégek mezőgazdasági tőkekintlévősége, és 2022 harmadik negyedévének végére elérte a 267,7 milliárd forintot, ami 25,9 milliárd forintos növekedés az előző év azonos időszakához képest – írja pénzügyi jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Az új mezőgazdasági gépek lízingelt állományának növekedése lényegesen meghaladta az átlagot: ez a szegmens 16,4 százalékkal nőtt egy év alatt, ami értékben 29,8 milliárd forintot jelentett. A használt gépeknél az eddig tapasztalt dinamikus növekedés mérséklődött, csupán 2,1 milliárd forintos állománybővülésről számolhatott be az AKI. 

Fotó: Bencsik Ádám

A statisztika által kifejezett folyamatokat azonban árnyalja, hogy a korábban a használt, illetve az új mezőgazdasági gép kategóriába nem besorolható, nem definiált gépkategóriákat – amelyek az előző évek azonos időszakában 5,1 és 6 milliárd forintos értékeket képviseltek – vélhetően átcsoportosították a szóban forgó osztályokba. A mezőgazdasági gépek körében továbbra is az új gépek részesedése volt kiemelkedő, és arányuk egy év alatt kismértékben (3,9 százalékponttal), 78,8 százalékra emelkedett.

Míg a lízingcégek kihelyezéseinek értéke emelkedett, a lízingszerződések száma 3446 darabra csökkent,

és 1,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának eredményétől. Csak az új mezőgazdasági gépre vonatkozó szerződések számában volt növekedés, mégpedig 183 százalékos, a további két kategória szerződéseinek darabszáma csökkent. 

A használt mezőgazdasági gépeknél jelentős volt a visszaesés, mert ezekre 16,2 százalékkal kevesebbet, összesen 722 szerződést kötöttek. A nem definiált szerződések száma (amelyekről nem lehet megállapítani, hogy új vagy használt mezőgazdasági gépre vonatkoztak-e) nullára csökkent 2022. szeptember 30-ra. Az új gépekre kötött lízingszerződések aránya a korábbi évi 72,7-ről 79 százalékra emelkedett, miközben a használt gépeké 24,7-ről 21 százalékra csökkent. A lízingcégek mezőgazdasági szerződéseinek száma mérséklődött 2022 harmadik negyedévében.

Már most túlszárnyalta a tavalyit az agrárgépforgalom

Folytatódott a növekedés a mezőgazdasági gép- és alkatrészpiacon az idei év első kilenc hónapjában is, és már biztos, hogy 2022 rekordév lesz.

Az előző év azonos időszakához képest a lízingcégek által finanszírozott összeg 19,5 százalékkal emelkedett, értékben 75,1 milliárd forintról 89,7 milliárd forintra. Az új gépek esetében a bővülés 33,8 százalékos volt, 73,3 milliárd forintra növekedtek a kihelyezések, a használt mezőgazdasági gépek esetében pedig 7,8 százalékos visszaesés jelentkezett, 17,8 milliárd forintról 16,4 milliárd forintra.

Nőtt, de még kedvező az agrárcsődráta

A nemzetgazdaság összesített csődrátája 2021 első negyedévéig fokozatosan javult, a 2018 eleji 2,2 százalékról 1,4 százalékra csökkent, de 2021 második negyedévétől kezdve a mutató értéke újra növekedésnek indult, majd az év végére 1,8 százalékra emelkedett. Ezt követően 2022 második negyedévének végére 1,5 százalékra mérséklődött. Az AKI adatai szerint a mezőgazdaság csődrátája a nemzetgazdaságéhoz hasonlóan 2021 második negyedévétől kezdve emelkedett, 1,6 százalékra nőtt 2021 végére, azonban továbbra is kedvezőnek számított. A nemzetgazdasági folyamatokat követve és azt kedvezően meghaladva, 2022 második negyedévének végére a mezőgazdaság csődrátája is csökkent, 1,1 százalékra. Az élelmiszeripar csődrátája 2021-ben a mezőgazdaságénál is nagyobb ütemben növekedett, 2,1 százalékról 2,8 százalékra emelkedett, azonban 2022 második negyedévének végére ez az érték is mérséklődött 2,4 százalékra.