Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdő- és a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas vármegyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.
 

SINKO, Irena; NAGY István
Fotó: MTI / Katona Tibor

A két tárcavezető a Rábavidéken járva találkozott a magyarországi szlovén kisebbség helyi vezetőivel és közösen megtekintettek egy a Rábavidéken működő mintagazdaságot.
Nagy István a találkozót követő sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország minden eddiginél nagyobb erdősítési program végrehajtásának időszakát éli, 2030-ig 23-ról 27 százalékra kívánják növelni az ország fával borított területeinek arányát, ehhez pedig a szlovén erdészeti szakemberek segítségét és tapasztalatait is igénybe szeretnék venni.
 

Az agrárminiszter közölte, hogy a kormány az állami erdőgazdaságokat nonprofit jellegűvé alakítaná át. 

Hozzátette: a jövőben sokkal hangsúlyosabb szerepet kívánnak adni a fenntarthatóságnak, a természeti értékek megóvásának és csökkenteni szeretnék az állami erdészetetek gazdasági jellegét.
 

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarországon és Szlovéniában is egyre több a vaddisznók okozta vadkár, ezért növelni szeretnék a gyérítésüket.
 

Hozzátette: az afrikai sertéspestis – amelyet Magyarországon csak a vaddisznókban mutattak ki – sem a Dunántúlra, sem Szlovéniába nem jutott el. 

Szavai szerint továbbra is fontos, hogy a két ország hatékonyan összehangolja az állategészségügyi intézkedéseit.
Irena Sinko a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a határ mindkét oldalán meg kell őrizni a mezőgazdasági területek erre a vidékre jellemző mozaikos szerkezetét és fokozottan kell támogatni azokat, akik hagyományos mezőgazdálkodást folytatnak.
A szlovén miniszter kijelentette: szeretnének Szlovéniában is egy a felsőszölnökihez hasonló mintagazdaságot létrehozni. Hozzáfűzte, hogy a hagyományos mezőgazdálkodás, a táj megóvása olyan kulturális érték, ami mindkét országban segíti a nemzetiségek megmaradását.