BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Török források szerint Oroszország támogatja a fekete-tengeri gabonaszerződés meghosszabbítását

Oroszország és Ukrajna között a háború kirobbanása óta egyetlen megállapodás született, az Isztambulban aláírt fekete-tengeri gabonaszállítási szerződés. A két hadban álló ország, Törökország és az ENSZ delegációja 2022. július 22-én egyezett meg abban, hogy Oroszország megnyit egy biztonságos folyosót a Fekete-tengeren, amelyen keresztül az ukrán mezőgazdasági termékeket Törökországba lehet szállítani. Ez az egyezmény május 18-án lejár.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági exportőre, teljes kivitelének a 41 százalékát az agrártermékek, különösen az olajos magvak és a gabonafélék adták 2021-ben, a háború előtt – derült ki az amerikai Foreign Agricultural Service adataiból.

Odesa port has stopped working
Fotó: NurPhoto via AFP

A mezőgazdasági termékek 90 százalékát az ország a Fekete-tengeren keresztül exportálta, azonban az orosz invázió első napjaiban Moszkva blokád alá vonta az ukrán kikötőket. 

2022. július 22-én Ukrajna és Oroszország az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodott az ukrán gabonaexport újraindításában. 

Erre a globális élelmezés miatt volt szükség. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint az ukrán élelmiszerek kiesése a világpiacról legalább 280 millió ember éhezéséhez vezethet Afrikában és a Közel-Keleten. Az ügy fontosságát jelzi, hogy a háború kirobbanása óta ez az egyetlen megállapodás, amely létrejött a harcban álló felek között.

Az unió keleti államai felszólították a közösséget, hogy hosszabbítsa meg az ukrán gabonaimport tilalmát

Az Európai Unió öt keleti államának mezőgazdasági miniszterei felszólították az EU-t az ukrán mezőgazdasági termékek importjának további korlátozására, illetve az erről szóló döntés kiterjesztésére.

Az Isztambulban aláírt gabonaszerződés azonban 2023. május 18-án lejár, tehát időszerű a megállapodás meghosszabbítása. Oroszország az egyezményt alkualapnak használná, hogy rábírja a nyugati nemzeteket az ellene hozott szankciók enyhítésére. Az oroszországi TASZSZ állami hírügynökség információi szerint 

Moszkva mégis rábólinthat a gabonaszerződés meghosszabbítására. 

Az ügynökség forrásai úgy tudják, hogy Vlagyimir Putyin azt követően határozott erről, hogy telefonon egyeztetett a török államfővel. A hírek szerint a megállapodást 60 nappal hosszabbíthatják meg, és ezt Recep Tayyip Erdogan a következő napokban jelentheti be.

A TASZSZ-nak nyilatkozó forrás fontosnak tartja, hogy Oroszország ezzel gesztust tett a Nyugatnak, és reméli, hogy hasonló gesztusra számíthat viszonzásképpen a szankciókkal kapcsolatos kéréseit illetően. A gabonaszerződést legutóbb márciusban hosszabbították meg 60 nappal, és Moszkva már ekkor jelezte, hogy további meghosszabbításról annak függvényében lehet szó, ha az orosz követeléseknek eleget tesznek.

2023. május 10-én és 11-én Oroszország, Törökország, Ukrajna és az ENSZ képviselői találkoztak Isztambulban, hogy megvitassák a gabonaszerződés jövőjét, illetve az orosz élelmiszer- és műtrágyaszállítások sorsát. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.