Az május 2-tól június 5-ig vezetett be korlátozást az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag importjára. Ennek célja az volt, hogy enyhítsék az ukrán gabonadömping hatását Bulgáriában, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon.

20200714 GyőrszentivánMegkezdték a búza aratását.Képen: Csonka László gabonafelvásárló.
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Az öt állam mezőgazdasági miniszterei levelet írtak az unió vezetésének, amelyben azt a problémát vetették fel, hogy a május 2-tól bevezetett tilalom nem vonatkozik az ez előtt kötött szerződések alapján importált árukra. 

Emiatt szerintük fennáll annak a veszélye, hogy a dátum nélküli szerződésekkel továbbra is beáramlanak a termények az európai közösségbe – írta meg a Reuters. A miniszterek az importkorlátozások év végéig történő meghosszabbítását kérték az uniótól.

Importstop ide vagy oda, mélyben a gabonaárak

Nincs árfelhajtó hatása a piacon az ukrán gabona behozatali stopjának, a takarmánykeverők azonban június után kifogynak a korábbi készletekből, így reményeik szerint a tilalom nem tart majd tovább. A gabonatermelők év végéig tartó korlátozásban reménykednek.

A terméktilalmat azért vezették be, mert az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentessége miatt az említett öt állam az ukrán termények tranzitútvonalává vált. Ez jelentősen károsította a termelők versenyhelyzetét, mivel nem tudtak versenyezni az olcsóbb ukrán termékekkel.

Az érintett államok az ukrán gabona alacsony ára mellett azért is távolítanák el a terményeket a piacaikról, mivel állításuk szerint azok rossz minőségűek, sőt akár az egészségre is károsak lehetnek. Szlovákia emiatt több vizsgálatot követően megsemmisített 1500 tonna ukrán gabonát, mivel kiderült, hogy az emberi szervezetre káros növényvédő szerrel kezelték.