Friss becslések szerint Szlovákiában a gabonafélék idei termése az aszály sújtotta előző évhez képest több mint egytizedével nő – derül ki a Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ) előrejelzéséből.

Az érezhetően jobb időjárási körülmények áprilisban, de különösen májusban és júniusban nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy valamennyi gabonaféle esetében magasabb hektárhozamokat érjünk el. A búza és az árpa hektárhozama akár két számjegyű növekedést is mutathat az előző öt év átlagához képest

– mondta Peter Danko, a Szlovák Statisztikai Hivatal agrárstatisztikai osztályának igazgatója. A hektárhozamok várhatóan jóval meghaladják a tavalyi, aszály okozta gyengébb értékeket, de az 5 éves termésátlagokat is. 

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A teljes gabonatermés várhatóan mintegy 320 ezer tonnával nő 2022-höz képest, és valamivel meghaladja a 3 millió tonnát. A 12 százalékos növekedés elsősorban a jelentősen magasabb hektáronkénti termésátlagnak köszönhető, amely elérheti az 5,47 tonnát. A búza esetében a hektáronkénti termésátlag várhatóan 5,66 tonna lesz, miközben tavaly alig érte el az 5 tonnát. 

Az idei mutató 11 százalékkal magasabb lehet az 5 éves termésátlagnál is. A teljes búzatermés így 2,3 millió tonna körül alakul, ami negyedmillió tonnával több a tavalyinál. A második leginkább termesztett gabonaféle, az árpa össztermése várhatóan eléri a 608 ezer tonnát. Ez 9 százalékkal több, mint tavaly. Az 5,35 tonnás hektáronkénti átlagos várható árpatermés 0,25 tonnával haladja meg a tavalyi szintet, és 0,55 tonnával az ötéves átlagot. 

Az egyéb gabonafélék esetében is (rozs és zab) magasabb terméshozamokra lehet számítani. A teljes repcetermés (téli és tavaszi együttesen) 487 ezer tonna körül alakulhat. Ez a vetésterület kismértékű, 4 százalékos növekedésének köszönhető, de főként a magasabb, hektáronként 3,28 tonnás hozamnak.