Az Európai Unióban az összevont cseresznye- és meggytermelésben Magyarország az ötödik legnagyobb termelőnek számít Lengyelország, Spanyolország, Olaszország és Görögország után – írja piaci összefoglalójában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Lengyelország az EU legnagyobb cseresznye- és meggyfeldolgozója, míg Spanyolország és Görögország a fő exportőrök. Az utóbbiaknál a korai szezonkezdés a fő piaci előny. A statisztikák szerint Németország a legnagyobb uniós importőr, az olaszok és spanyolok pedig a friss cseresznye és meggy legnagyobb fogyasztói.

Picking,Cherries,In,The,Orchard,.,Boxes,Of,Freshly,Picked
Szabolcs és Heves a két legnagyobb magyarországi meggy-, illetve cseresznyetermő terület.
Fotó: Shutterstock

Az előrejelzések szerint a következő, vagyis a 2023–2024-es gazdasági év termelése 21 százalékkal, 657 ezer tonnára csökken, aminek a főbb termelő országokban, Lengyelországban és Olaszországban várható visszaesés az oka. Az EU legtöbb termesztőrégiójában a termelés mérséklődését a tavaszi szezonban 

  • a virágzást és a gyümölcskötődést befolyásoló kedvezőtlen időjárási körülmények, 
  • a fagy és 
  • a heves esőzések okozták. 

Előrejelzések szerint a 2023–2024-es gazdasági évben az cseresznye- és meggyültetvényeinek becsült területe 165 ezer hektár körül marad.

Lengyelország termése a becslések alapján a tavalyinál 20 százalékkal alacsonyabb, 208 ezer tonna lesz, a termőterület pedig változatlanul 35 ezer hektár maradt. Spanyolország eközben folyamatosan növeli a beültetett területet, különösen Aragóniában, összesen mintegy 29 400 hektárra. Hivatalos becslések szerint a spanyol termés 109 ezer tonnát tesz ki, ami 7 százalékkal kevesebb, mint az előző szezonban. 

A visszaesést a 2023 májusában és júniusában bekövetkezett heves esőzések következtében keletkezett károk okozták.

Ezeknél is nagyobb a terméscsökkenés Olaszországban, ahol a virágzástól az érésig tartó tartós esőzések sok helyütt gyümölcsrepedéseket okoztak. 

Magyarországon a két gyümölcs közül a meggy a domináns, amelynek termőterülete 15 055 hektár, míg a cseresznyénél 2583 hektárt tartanak nyilván. Legnagyobb felületen, 4831 hektáron Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében termesztenek meggyet, míg a legnagyobb cseresznyeterület Hevesben van, 512 hektárral, A becslések szerint az idei cseresznyetermés mennyisége 1128 tonna, míg a meggyé 85,988 ezer tonna körül alakult.

Ebben világelsők vagyunk: tízezer tonnával verjük a mezőnyt a frissmeggy-piacon

Konzervből ennek a triplája megy a külpiacokra.

Bulgáriában 15 százalékkal csökken a termelés, jelentős veszteségek keletkeztek a munkaerőhiány és az alacsony terméshozam miatt. Sok ültetvény maradt betakarítatlanul, mivel az árak nem fedezték a termelési költségeket. Németországban a cseresznye és meggy termését a 2023–2024-es gazdasági évben 45,42 ezer tonnára becsülik. Ez 6,7 százalékos csökkenés az előző évhez képest, és 3,5 százalékkal marad el a tízéves, 2013 és 2022 közötti átlagtól. A cseresznyetermés 35,56 ezer tonna, meggyből pedig 9,86 ezer tonnát szüreteltek. A cseresznye nagy részét friss fogyasztásra szánják, míg a meggyet feldolgozzák. Hivatalos adatok azt mutatják, a németországi meggyültetvények területe csökken, ami a szakértők szerint az alacsonyabb versenyképességük következménye.

A következő gazdasági évben a fogyasztás – beleértve a feldolgozásra szánt gyümölcsök forgalmát is – a termelés visszaesése miatt erősen csökkenhet, és 682 ezer tonna körül alakulhat.

A cseresznye szezonális gyümölcs, amelyet frissen fogyasztanak, a meggyet pedig elsősorban a feldolgozóipar használja. A fő meggytermékek: fagyasztott gyümölcs, gyümölcslésűrítmények, valamint lekvárok és dzsemek. Az olyan országokban, mint Spanyolország, Portugália, Franciaország, Olaszország és Görögország a belföldi fogyasztás szinte kizárólag frissen történik. Németországban a friss meggy és cseresznye szezonális termékeknek számítanak, a szupermarketekben főként a német értékesítési szezonban, azaz júniusban és júliusban tartják raktáron. 

Az unióban Spanyolország és Görögország számít nagy szállítónak, összességében pedig az Európai Unió meggyből és cseresznyéből nettó importőr. Az uniós közel 70 százaléka Törökországból érkezik.

Az EU-ban termelt cseresznye és meggy nagy része a közösségen belül talál piacra, az unión kívüli célországai az Egyesült Királyság, Svájc, Fehéroroszország és Ukrajna. A nemzetközösségen belüli és kívüli piacokon is Spanyolország a fő exportőr. A mostani gazdasági évben az Európai Unió cseresznye- és meggyexportja kismértékben csökkent, 16,4 ezer tonnát tett ki, 61 millió dollár értékben.

Megvan az év pálinkája – a meggyből készült párlat két díjat is bezsebelt

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja díjat is, a versenyt idén rendezték meg először, egyben Magyarország első bonbonversenye is volt.