Átadták a Brillante-2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny díjait a Gyulai Pálinkafesztiválon szombaton – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
 

Rakija,,Raki,Or,Rakia,-,Balkan,Strong,Alcoholic,Drink,Brandy
Illusztráció: Shutterstock / 5PH

2023 legeredményesebb bérfőzdéje a felsőzsolcai Mámor Pálinkaház lett. A legeredményesebb bérfőzető a tavalyi díját megismételve Guba Krisztián; a legeredményesebb magánfőző díját pedig az Ádám és Éva nevű pályázó érdemelte ki. 

A legjobb magánfőzött párlat Székely Tamás Meteor meggypárlata lett; aki kiérdemelte az Év meggypálinkája/párlata címet is, mivel idén az év gyümölcse a meggy volt.

A legeredményesebb kereskedelmi főzde a kosdi Lunczer Pálinkaház lett; a 2023 legjobb kereskedelmi pálinkája címet pedig a Sáppusztai Pálinkafőzde piros vilmoskörte pálinkája érdemelte ki a szakmai zsűri döntése alapján.
A korábbi évekhez hasonlóan a fődíjak mellett champion, azaz kategóriagyőzteseket is hirdettek, illetve arany, ezüst és bronz minősítéseket osztottak ki.
A versenyre idén rekordszámú nevezés, 1178 minta érkezett, ami jelentősen túlszárnyalta a tavalyi 990-et. Kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákból mintegy 130, bérfőzetett párlatból csaknem 290, míg magánfőzött párlatból 758 mintát küldtek be a megmérettetésre. 

Magyarországról 1028 minta, Romániából 89, Szlovákiából 48, Szerbiából 6 párlat, míg Horvátországból 6 minta érkezett.

A legtöbb párlat idén ismét szőlőből és szőlő eredetű termékekből érkezett, szám szerint 257, amelyet az alma követ 251 mintával. Az év gyümölcséből, a meggyből 106 minta érkezett. A rangos szakmai zsűri az illatot, ízlelést, harmóniát vizsgálta.

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait is

A versenyt idén rendezték meg először, egyben Magyarország első bonbonversenye is volt. A verseny célja a hungarikum magyar pálinka mint nemzeti ital és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése; továbbá a hazai kézműves csokoládés műhelyek és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása volt.
Az év pálinkás bonbonja a soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda feketecseresznye-málna pálinkabonbonja lett, amely elnyerte a legjobb krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbon címét is. 

Külön díjazták az év gyümölcséből, azaz a meggyből készült pálinkás édességet, a legjobb meggypálinkás bonbon a dunaharaszti Dantoni Chocolate meggypálinkás mámor fantázianevű bonbonja lett.

A legeredményesebb nevező díját pedig a pécsi Heaven’s Chocolate Kft. és a balatonlellei Csilli Choco Bons érdemelte ki – közölték a szervezők.
A versenyre Magyarországon működő vállalkozások nevezhettek, amelyek a bonbonok előállításához kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használhatták fel. Nevezni lehetett krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbonnal; és mivel a fesztiválon idén az év gyümölcse a meggy, külön bírálták a meggypálinka felhasználásával készült édességeket. Az utóbbiból 41, az egyéb pálinkák felhasználásával készült bonbonból 66 darabot neveztek be. A mintákat 50 pontos rendszerben bírálta a hattagú, főként cukrászmesterekből álló zsűri, figyelve azok megjelenését, szerkezeti felépítését, a krémességet, a kreativitást és az összbenyomást.