A kalászos gabonák termésátlaga az elmúlt ötéves időszakot nézve – a búza és az őszi árpa kivételével – idén volt a legmagasabb – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) nyári munkákról szóló, az augusztus 13-i állapotokat rögzítő jelentéséből. Addigra egyébként szinte teljesen learatták a gazdálkodók a kalászosokat: a tervezett 1,619 millió hektárból csupán 12 ezer hektár volt még hátra. A termelők összesen 8,4 millió tonna gabonát arattak, melynek 68,4 százaléka búza, 27 százaléka árpa volt.

A kalászosterület közel kétharmadán termeltek búzát. Fotó: Kállai Márton

A kalászosok teljes területének 62,2 százalékán őszi búzát termeltek a 2022–2023-as gazdasági évben. Ennek betakarított területe elérte az 1 millió hektárt, termésmennyisége pedig 5,7 millió tonna volt. Ez a tavalyihoz képest nemcsak a nagyobb terület, hanem a markánsan megemelkedett termésátlag eredménye. Az utóbbi a 2022-eshez képest 36,5 százalékkal nőtt, és országosan 5,8 tonna volt hektáronként. 

A legalacsonyabb őszibúza-termésátlagot Csongrád-Csanád vármegyében érték el, hektáronként 5 tonnával, míg a legmagasabbat Vasban, 6,9 tonnával. 

Tavaszi búzát 2023-ban mindössze 3,4 ezer hektáron vetettek, 31,2 százalékkal kisebb területen, mint 2022-ben. A betakarított mennyiség 14,3 ezer tonna volt, ami 17,6 százalékkal kevesebb az előző évinél. 

A búza termésátlaga
Két éve az ideinél is jobb volt a termésátlag

Durumbúzát közel 38 ezer hektáron termesztettek, és a jelentés napján már az aratás végéhez közeledtek a gazdák. A termésátlag 39 százalékkal, a 180,8 ezer tonnás betakarított mennyiség pedig 38,2 százalékkal volt magasabb a tavalyinál. Egyenként 4 ezer hektárnál nagyobb területen három vármegyében (Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád) állítottak elő durumbúzát ebben a szezonban. 

Nagyot nőtt az őszi és a tavaszi árpa területe, és idén a tavalyinál 24,9 százalékkal nagyobb területről, 416,3 ezer hektárról 52,8 százalékkal több termést, közel 2,3 millió tonnát takarítottak be. Az őszi árpa termésátlaga országos szinten 5,5 tonna volt hektáronként, ami 22,3 százalékkal magasabb, mint a 2022-ben elért hozam. A tavaszi árpa 4,5 tonnás termésátlaga pedig 16,3 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket. A tritikálé termésátlaga 4,8, a rozsé 3,6, a zabé 3,1 tonna volt hektáronként.

Elmarad a csúcstermés, de az árak miatt jobban aggódhatnak a gabonatermelők

Ráadásul figyelniük kell, nehogy a nyakukon maradjon a gabona.

Az őszi káposztarepce területe 8,1 százalékkal, 188,9 ezer hektárra csökkent, termésmennyisége viszont 30,1 százalékkal, 589,1 ezer tonnára emelkedett köszönhetően annak, hogy az egy hektárra vetített termésátlaga pedig 44,3 százalékkal, 3,2 tonnára nőtt 2022-höz képest. A termésátlag Győr-Moson-Sopron vármegyében volt a legalacsonyabb (2,3 tonna), Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében pedig a legmagasabb (3,9-4 tonna). 

Négyszeres volt a különbség a tavaszi takarmányborsó legalacsonyabb és legmagasabb termésátlaga között: Hevesben 1 tonnát, Fejérben pedig 4,1 tonnát takarítottak be egy hektárról.

Az országos termésátlag 2,3 tonna volt, termőterülete pedig 3,4 ezer hektárt tett ki 2023-ban. A zöldborsó termésátlaga az előző évhez képest 22,2 százalékkal emelkedett, és elérte a hektáronkénti 5 tonnát. A zöldborsóval bevetett terület nagysága 5, az össztermés pedig 28,4 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest. 

Augusztus közepéig a csemegekukorica-terület 41,6 százalékát takarították be. Az átlagtermése Heves és Baranya vármegyében volt a legkisebb, hektáronként 6 tonna, Csongrád-Csanádban pedig a legnagyobb, 20 tonna. Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Békés vármegyében 16-17 tonna átlagtermést értek el a gazdák. 

Héttonnás termésátlaggal szüretelték idén a meggyet. Fotó: Sóki Tamás / MTI

A meggyet szinte teljesen leszedték a jelentés napjáig. A meggytermés országos átlaga 16,6 százalékkal nagyobb a tavalyinál, 7 tonnát tett ki hektáronként. Nógrád vármegyében ugyanakkor drámaian kevés, mindössze 0,6 tonna meggy termett hektáronként, míg Hevesben 11,2 tonna termésátlagot értek el a gazdák. A kajszi termésmennyisége 6,4 ezer tonna körül alakult, ami a 2022. évi össztermés mindössze ötödét tette ki, termésátlaga pedig hektáronként 1,3 tonna volt. Az őszibarack szedése a jelentés időpontjában 87,8 százalékon állt, a termésátlag az előző évhez képest mintegy harmadával nőtt, hektáronként 7 tonnára.

Megvan az év pálinkája – a meggyből készült párlat két díjat is bezsebelt

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja díjat is, a versenyt idén rendezték meg először, egyben Magyarország első bonbonversenye is volt.