BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forralt borokat is ellenőrzik a karácsonyi vásárokban

Elrendelte az országos téli szezonális ellenőrzést Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára – közölte az agrártárca. A népszerű termékeket, a vendéglátóhelyeket és az élelmiszer-előállítókat is ellenőrzik.

A december 4. és 31. közötti ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, az akciókban a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek. Nobilis Márton kifejtette, hogy a húsok előállítását és forgalmazását helyezik az ellenőrzések fókuszába, de az élő hal és édesipari termékek kereskedelmét is figyelemmel kísérik a szakemberek. Az adventi vásárokra kitelepült vendéglátóhelyek működését, valamint a borászati és alkoholos termékeket ugyancsak górcső alá veszik. Ezenfelül a Nébih vizsgálja a kisállateledeleket, köztük a téli madáreleségeket, továbbá a halszállítók és az őstermelők tevékenységét.

20211128_ujbudai karacsonyi vasar_1865_MK_ripost20211128 Budapest
Karácsonyi vásár Újbudán  
Fotó: Máté Krisztián (MK) 
Ripost20211128 BudapestKarácsonyi vásár Újbudán  Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost
A forralt borhoz is szükséges az eredetigazolás.
Fotó: Máté Krisztián

A hús- és húskészítmény előállításban a vágóhidakat és darabolóüzemeket, míg a forgalmazásnál a hiper- és szupermarketeket, a szaküzleteket, a nagykereskedelmi egységeket, valamint a logisztikai központokat ellenőrzik. Az édesipari termékek esetében elmaradhatatlan az ünnephez kapcsolódó szaloncukrok mustrája. Az édességeknél a nyomon követés mellett a lejárati idő feltüntetése is lényeges. 

Az élőhal-árusításnál az állatvédelmi előírások betartását is vizsgálják az ellenőrök: például, hogy a levágás előtt megfelelő módon elkábítják-e az állatot

– fejtette ki Nobilis Márton.

Az adventi rendezvényeken kitelepült vendéglátóknál a higiéniai szabályok betartását, továbbá a személyi és technológiai feltételek, valamint a nyomon követés teljesülését vizsgálják a szakemberek. A forralt bor forgalmazásánál – egyebek mellett – utánanéznek az előállításhoz használt alapanyagok eredetének és a receptúrát tartalmazó dokumentum meglétének.

Fröccsöztek az ellenőrök: százból egy pincészet nem ment át a Nébih-vizsgán

Idén a balatoni „fröccsutcákat” és a szépasszonyvölgyi „pinceutcákat” is vizsgálta ellenőrzései során a Nébih, és a több mint száz létesítmény, illetve azok alkoholosital-kínálatának vizsgálata eredményeként egy egri pince működését kellett ideiglenesen felfüggeszteni.



 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.