A december 4. és 31. közötti ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, az akciókban a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek. Nobilis Márton kifejtette, hogy a húsok előállítását és forgalmazását helyezik az ellenőrzések fókuszába, de az élő hal és édesipari termékek kereskedelmét is figyelemmel kísérik a szakemberek. Az adventi vásárokra kitelepült vendéglátóhelyek működését, valamint a borászati és alkoholos termékeket ugyancsak górcső alá veszik. Ezenfelül a Nébih vizsgálja a kisállateledeleket, köztük a téli madáreleségeket, továbbá a halszállítók és az őstermelők tevékenységét.

20211128_ujbudai karacsonyi vasar_1865_MK_ripost20211128 Budapest
Karácsonyi vásár Újbudán  
Fotó: Máté Krisztián (MK) 
Ripost20211128 BudapestKarácsonyi vásár Újbudán  Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost
A forralt borhoz is szükséges az eredetigazolás.
Fotó: Máté Krisztián

A hús- és húskészítmény előállításban a vágóhidakat és darabolóüzemeket, míg a forgalmazásnál a hiper- és szupermarketeket, a szaküzleteket, a nagykereskedelmi egységeket, valamint a logisztikai központokat ellenőrzik. Az édesipari termékek esetében elmaradhatatlan az ünnephez kapcsolódó szaloncukrok mustrája. Az édességeknél a nyomon követés mellett a lejárati idő feltüntetése is lényeges. 

Az élőhal-árusításnál az állatvédelmi előírások betartását is vizsgálják az ellenőrök: például, hogy a levágás előtt megfelelő módon elkábítják-e az állatot

– fejtette ki Nobilis Márton.

Az adventi rendezvényeken kitelepült vendéglátóknál a higiéniai szabályok betartását, továbbá a személyi és technológiai feltételek, valamint a nyomon követés teljesülését vizsgálják a szakemberek. A forralt bor forgalmazásánál – egyebek mellett – utánanéznek az előállításhoz használt alapanyagok eredetének és a receptúrát tartalmazó dokumentum meglétének.

Fröccsöztek az ellenőrök: százból egy pincészet nem ment át a Nébih-vizsgán

Idén a balatoni „fröccsutcákat” és a szépasszonyvölgyi „pinceutcákat” is vizsgálta ellenőrzései során a Nébih, és a több mint száz létesítmény, illetve azok alkoholosital-kínálatának vizsgálata eredményeként egy egri pince működését kellett ideiglenesen felfüggeszteni.