Az európai gazdatüntetések miatt a közvélemény is kiemeltebben foglalkodik a mezőgazdaság és a gazdálkodók problémáival, és a tudósításokban is szerepel, hogy a tiltakozások, a traktorok ezreinek bevetése azokat a célokat szolgálják, hogy az agrártermelők felhívják a figyelmet egyre reménytelenebb helyzetükre Európa-szerte. A Magyar Állattenyésztők Lapja által szemlézett írás szerint az uniós zöldpolitika a létüket fenyegeti. Ebben a fokozott stresszhelyzetben pedig nem csoda, ha az elkeseredett gazdák egészsége és lelkiállapota soha nem tapasztalt mélységbe zuhant. A családi gazdaságok generációk óta jól működő egységek, amelyek megélhetése, működése az utóbbi években/évtizedekben az európai agrárpolitika rossz irányú változása miatt került veszélybe. 

FRANCE - AGRICULTURE SHOW, UNIONS AND POLITICSFrance, Paris, 2024-02-26.Demonstration by THE FAIR MILK FAMILY for fair milk prices that fully cover production costs in Europe. After the outburst of anger in January, many politicians and demonstrators marched in the aisles or visited the stands of the main trade unions.Photography by Eric Broncard/Hans Lucas
France, Paris, 2024-02-26. Manifestation de «THE FAIR MILK FAMILY» pour un prix du lait equitable qui couvrent entierement les couts de production en Europe. Apres l’explosion de colere de janvier, de nombreuses personnes politiques ou des manifestants defilent dans les allees ou visitent les stands des principaux syndicats. Photographie par Eric Broncard/Hans Lucas (Photo by Eric Broncard / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
 Az állattenyésztők is tiltakoznak a közös agrárpolitika rendelkezései ellen.
Fotó: AFP

A helyzet drámaiságát jelzi egy tavalyi kutatás, amely 256 ír gazdálkodó (185 férfi , 71 nő) körében végzett felmérést, és amely szerint 

  • 23 százalékuk a felmérést megelőző két hétben elgondolkodott arról, hogy a helyzete olyan kilátástalan, hogy az öngyilkosságot is megfontolja; 
  • 55 százalékuk közepes vagy súlyos depresszióról számolt be; 
  • 44 százalékuk közepes vagy súlyos szorongásról, 38 százalékuk pedig közepes vagy súlyos stresszről. 

Az öt legfontosabb szorongást kiváltó ok: 

  1. a klímaváltozás mérséklését célzó kormányzati politika,
  2. kívülállók nem értik az ágazat működését,
  3. a gazdaság jövője miatti aggodalom,
  4. nem jut elég idő arra, hogy a család együtt töltse a szabadidejét és
  5. korlátozottak a társadalmi érintkezési lehetőségek.

Kik teszik az asztalra a létfontosságú fehérjéket?

Egy másik, Észak-Belgiumban végzett felmérés sem adott jobb eredményt: a megkérdezett 600 gazdálkodó közel fele számolt be arról, hogy a munkájuk szorongást okoz. A német és osztrák gazdálkodók több mint egynegyede érezte kiégettnek magát, ami kétszerese az általános lakossági aránynak.

A gazdák teljesen elnyomottnak érzik magukat a téves klímapolitika miatt, amely igazságtalanul őket bélyegzi meg, mintha ők lennének a bioszféra fő szennyezői. A költségek növekedése, az értékesítési árak csökkenése, a túlságosan merev és igazságtalan jogszabályok rombolják a termelők mentális egészségét. 

Miközben a mezőgazdaság, ezen belül az állattenyésztési ágazatok is összességében sikeresen csökkentették az ÜHG-kibocsátást, ezek az eredmények sokkal kevesebb figyelmet kapnak, mint az intenzív, iparszerű állattartást folytató nagy telepek kibocsátása, vagy a húsok tévesen meghatározott szén- és vízlábnyoma.

Szerintük azt sem hangsúlyozzák kellően, hogy a gazdák jó minőségű, egészséges és az emberi szervezet számára létfontosságú fehérjével látják el a lakosságot. 

Kik tesznek a legtöbbet a klímaváltozás ellen?

Amellett, hogy egyre nagyobb politikai és társadalmi nyomás nehezedik a gazdálkodókra, egyre több újabb és újabb környezeti, állatjóléti, állategészségügyi, adminisztrációs feltételnek kell eleget tenniük. Ezzel a termelési költségeik folyamatosan és megállíthatatlanul emelkednek, a bevételeik azonban alig vagy egyáltalán nem növekednek, sőt bizonyos esetekben még csökkennek is. A támogatások döntő részét utólag kapják, és az adókedvezményeiket is megszüntetik. 

A gazdák úgy érzik, bűnbakká tették őket, mintha aránytalanul nagy mértékben ők okoznák a klímaváltozást és ennek minden rossz következményét 

– mondta Louise McHugh, a Dublini Egyetem szakkollégiumának pszichológia professzora, az ír gazdák lelki hangulatát vizsgáló tanulmány társszerzője. A kutató szerint a termelők, akiknek a körében a felmérést végezték, elhivatottak voltak a klímaváltozás mérséklése mellett, és hajlandók is ezért tenni, alkalmazni olyan jó gyakorlatokat, amelyek segítségével például csökkenthető a gazdaságuk ÜHG-kibocsátása, de ezt úgy lehet végrehajtani sikeresen, ha a kieső jövedelmüket kompenzálják. Ellenkező esetben ez csak egy reménytelen próbálkozás lesz, amitől a gazdák depressziósak lesznek. 

Még a vegánok sem lehetnek meg az állattenyésztés nélkül

Tényszerű, tudományosan megalapozott információkkal igyekszik ellensúlyozni az agrárkamara az állattenyésztéssel kapcsolatos tévhiteket.