A pályázati felhívás célja, hogy ösztönözze a magyar gazdálkodókat a termelésüket nehezítő kockázatok csökkentésére. A felhívás keretében olyan mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtható támogatás, amelyek üzemi szinten a növénykultúrában 20 százalékot meghaladó mértékű hozamcsökkenést okozó, kedvezőtlen időjárási jelenségek által okozott veszteségekre nyújtanak fedezetet.

20220812 Kaposvár Aszály, kukorica illusztrációFotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap 20220812 Kaposvár 
Aszály, kukorica illusztráció
Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
A 2022-es aszály negatív tapasztalat volt sok termelő számára / Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Ez lényegében a Vidékfejlesztési programban megismert konstrukció folytatása, így továbbra is három különböző típusú mezőgazdasági biztosítási szerződés után vehető igénybe támogatás, amelyek különböző fajokra és biztosítási eseményekre köthetőek. 

A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség, azaz a megfizetett éves nettó biztosítási díj legfeljebb 70 százaléka,

de ha a támogatási igény meghaladja a rendelkezésre álló forrásokat, a támogatás arányosan csökken, konstrukciótól függően legfeljebb az elszámolható költségek 40, illetve 55 százalékáig.

Az idei gazdálkodási évhez kapcsolódó támogatási kérelmek benyújtására a mezőgazdasági biztosítási szerződés kedvezményezettjeiként szereplő gazdálkodóknak  az egységes kérelem keretében van lehetőségük. A díjrendezett mezőgazdasági növénybiztosítással rendelkező termelők számára előny, hogy ezzel jogosultakká válnak a kárenyhítő juttatás maximális, 80 százalékos összegére, így a mezőgazdasági növénybiztosítás rendszere segíti a gazdálkodókat abban, hogy magasabb kárenyhítő juttatási összeget vehessenek igénybe.

Agrárbiztosítások: megugrottak a kárigények

Az agrártermelők kevesebb mint fele rendelkezik biztosítással, az aszálykárok kockázatát pedig ennél is jóval alacsonyabb arányban próbálták így mérsékelni. Az állami kárenyhítési rendszer forrásait ki kell egészíteni a jogos kárigények kielégítésére.