A 2023–2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervvel összefüggő információk, köztük az agrártámogatásokhoz kapcsolódó információk csütörtöktől megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetők el – tájékoztatott csütörtökön az Agrárminisztérium.

Tractor,Spraying,Pesticides,On,Soybean,Field,With,Sprayer,At,Spring
agrártámogatás, KAP
Minden egy helyen megtalálható az agrártámogatásokról / Fotó: Shutterstock

A szaktárca kiemelte, hogy a KAP Stratégiai Terve történelmi lehetőség a magyar vidék és agrárium számára, hiszen a 2027-ig tartó időszakban az uniós források 80 százalékos nemzeti költségvetési kiegészítése minden eddiginél nagyobb segítséget nyújt a vidékfejlesztés, a gazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozók számára.

Az Agrárminisztérium által kidolgozott KAP Stratégiai Terv felváltotta a 2014-től működő Vidékfejlesztési Programot, valamint egységes keretrendszerbe helyezte a közvetlen támogatásokat (I. pillér), az ágazati intézkedéseket és a vidékfejlesztési (II. pillér) intézkedéseket.

Annak érdekében, hogy a KAP Stratégiai Tervvel kapcsolatban minden fontos és releváns információ egy helyen legyen elérhető, az Agrárminisztérium új honlapot indított el, a kap.gov.hu oldalt. A weboldalon jogcímrendeletek, a pályázati felhívások, a tudástár, a segédletek, a vonatkozó uniós és hazai jogszabályok is elérhetők, illetve aktualitásokat és híreket is megjelenítenek a honlapon.

Az érdeklődők az oldalon észrevételeket is tudnak tenni az egyes pályázati felhívásokra a társadalmi egyeztetés keretében, és ugyanitt találhatók információk a Monitoring Bizottság és a KAP hálózat vonatkozásában is.

A Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos információk – amely program zárási szakaszába lépett, és amelynek keretében további felhívások már nem jelennek meg – továbbra is a www.palyazat.gov.hu oldalon érhetők el.

Már igényelhetik az agrártámogatásokat a magyar gazdák

Egészen június 10-ig több mint negyven jogcímen igényelhetnek agrártámogatást az agrárgazdálkodók.