Minek köszönhető a sok szempontból értelmetlen SUV elnevezésű járműkategória sikere? Annak, hogy kellemes autók ezek, magas építésük jóvoltából könnyű be- és kiszállni, nagy a belső terük, jól használhatók, és terepjárós jellegükkel adnak egy kis kalandkereső életérzést is. 

Fotó: ŠKODA AUTO

A Skoda, korát messze megelőzve, már 1966-ban belépett e piaci szektorba a Trekkával, amelyet 2009-ben követett a csehek első modern SUV-modellje, a Yeti, és 2016-ban rajtolt a már nyolcféle modellt felölelő Kodiaq család. 

Idén májusig 620 ezer darab készült belőle Indiában, Kínában és Oroszországban. Magyarországon is nagyon befutott, különösen a nagycsaládosoknak nyújtott kedvezmény erős hátszelével, hiszen kapható 7 üléses kivitel, amilyet nem kínál például a nagyobb VW Touareg sem. 

Fotó: ŠKODA AUTO

Minek kellett egyáltalán hozzányúlni egy kelendő, közmegelégedést kiváltó autótípushoz? Mert a vevők mindig újat szeretnének, amelyen messziről látszik is, hogy új, hadd sárguljon a szomszéd, jöjjenek a lájkok a büszke tulajdonos Facebook-posztjára. 

Ennek jegyében fújta le a nagyon vékony porréteget az eddigi Kodiaqról a Skoda. A Kodiaq változata az Active, az Ambition, a Style, a Sportline és a márka őskorából a Laurin és Klement nevet felidéző L&K. Csúcsmodellje az RS. Ez utóbbiban lecserélték az előd biturbó dízelét egy erősebb (245 lóerő), 370 newtonméter nyomatékú, de 60 kilóval könnyebb TSI benzinmotorra a Volkswagen csoport EVO generációjából. Hétfokozatú, duplakuplungos váltómű csatlakozik hozzá, 6,5 másodperc alatt gyorsul 100-ra, és 234 kilométer per órás csúcssebességet ér el – ezek már-már sportkocsihoz illő adatok. A két másik benzines gép teljesítménye 150 és 190 lóerő, az előbbi kapható belépőmodellként fronthajtással és 6 fokozatú, manuális sebességváltóval is. A gázolajosok 150 és 200 lóerővel konfigurálhatók, a váltómű 7 fokozatú DSG. A 4697 milliméter hosszú és 1882 milliméter széles Kodiaq 5 üléses változatának poggyásztere alaphelyzetben 835 literes, de a hátsó ülések lehajtásával 2065 literre bővül. Ami ebbe nem fér bele, azt nyugodtan otthon lehet hagyni. 

A műszaki részletek közül kiemelendő az elfordítás függvényében változó áttételű, progresszív kormányművet, amely lassú manőverezéskor és gyors száguldás közben egyaránt a legjobb vezetési érzést és visszajelzést adja. Mivel az autóvásárlók elsősorban dizájnt vesznek, ez a Kodiaq frissítésének kulcsszempontja. 

Fotó: ŠKODA AUTO

Az Active, az Ambition és a Style küllemét alumíniumhatású részletek dobják fel az első és a hátsó kötényen. E hatást erősíti a meredekebbre állított, a korábbinál markánsabb hűtőmaszk. 

A karcsúbb, dinamikusabb fényszórókban standard a fénydiódás világítástechnika, de a típus újdonságaként kapható teljesen LED-es mátrix fényszóró is, amely alapárért jár az L&K, illetve az RS modellekhez. 

Az utóbbinak nincs ködlámpája, annak szerepét jobban látja el a „rossz időjárási” világításprogram. A Kodiaq RS 19 colos Procyon és a 20 colos könnyűfém felnijének levehető dísztárcsája csökkenti a légellenállást, akárcsak az aerodinamikailag optimalizált kerék, az áttervezett lökhárító, a fényes fekete hátsó spoiler és a hátsó szélvédő karcsú légterelője. Újak a dekorációs burkolatok, a kontrasztos díszvarrások és a LED-es hangulatvilágítás. Újdonság az extraként kérhető perforált bőrülés többirányú elektromos, memóriafunkciós állíthatósággal, fűtéssel, szellőztetéssel és masszírozó funkcióval. 

A tágasság, az ülés és a volán beállíthatósága az eddigiekhez hasonlóan rendben van, aki először ül ilyenbe, rögtön kiismeri magát mindenen. 4×4-es autóink magabiztosan küzdötték le a kaptatókat, vagányul gyorsultak laza talajon is, ügyesen keresztezték a vízátvezető árkokat, jól rugóztak és összességében meggyőző benyomást keltettek. 

Azért megmosolyogtató volt látni, hogy ugyanoda ugyanolyan könnyedséggel feljutnak öregecske, fronthajtású furgonok is – tapasztalt helyi sofőrökkel. Aki amatőrként vállal be ilyen útviszonyokat, nyilván sokkal magabiztosabban érezheti magát egy SUV volánjánál.