A Ford több mint ezer munkahelyet szüntet meg a németországi gyárában, Kölnben – írta meg a Reuters. A lap az Automobilwoche német autóipari portál információira hivatkozik. A jelentésükben az áll, hogy a gyár üzemi tanácsa hétfőre összehívta mind a 14 ezer alkalmazottját.

Demonstration and rally of the IG Metall trade union at Ford
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A Ford nagyjából 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat Németországban. A cég nem kommentálta a kiszivárgott információkat, viszont annyit közölt, hogy az elektromos járművekre történő átállás nagy változásokat hoz magával az autók gyártásának módszereiben.

Nincs kommentárunk a Ford lehetséges európai szerkezetátalakításáról szóló jelenlegi spekulációkkal kapcsolatban

– írta közleményében a Ford.

A teljesen elektromos portfólióvá történő átalakítás jelentős változtatásokat igényel a Ford járművek fejlesztési, gyártási és értékesítési módjában, és hatással lesz szervezeti felépítésünkre, tehetségünkre és képességeinkre, amelyekre a jövőben szükségünk lesz.

 

A német cégek több mint fele küzd munkaerőhiánnyal

A szakképzett munkaerő nélkül kétmillió állás maradhat betöltetlenül Németországban.

A Ford nagyjából 2 milliárd dollárt fektet a kölni gyárának bővítésébe, ahol elsősorban Ford Fiestát, motorokat és sebességváltókat gyártanak. 

A pénzből az elektromosjármű-gyártásra akarják átalakítani az üzemet.

Az amerikai gyártó kötelezettséget vállalt, hogy Európában 2030-ig teljesen átáll az elektromos autók értékesítésére. 2024-ig három új elektromos személygépkocsit és négy új elektromos haszongépjárművet tervez piacra dobni.