A német vállalatok több mint fele küzd azzal, hogy szakképzett munkaerőt találjon az üres álláshelyek betöltésére – közölte csütörtökön a Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK). 

A DIHK 22 ezer vállalat körében végzett felmérése szerint a valaha mért legmagasabb volt a munkaerőhiánnyal küzdő cégek aránya: 53 százalékuk jelentett problémákat a munkaerő-felvétellel kapcsolatban.

Könnyen lehet, hogy 2 millió álláshely marad betöltetlenül – mondta a DIHK vezérigazgató-helyettese, Achim Dercks.  

Mindennek következtében a vállalatok közel 100 milliárd euró értékű termelésről eshetnek el. 

A munkaerőhiány, a magas energiaárak és a klímasemlegesség felé való elmozdulás arra ösztönözheti a cégeket, hogy külföldre vigyék a termelést – írja a Reuters.

Production of the ID. Buzz at the VW plant in Hanover
16 June 2022, Lower Saxony, Hanover: Employees work during a plant tour on the production of the ID. Buzz at the Volkswagen Commercial Vehicles plant in Hanover on the ID. Buzz production. The all-electric Bulli ID. Buzz is manufactured in Hanover. Photo: Ole Spata/dpa (Photo by Ole Spata/picture alliance via Getty Images)
Volskwagen-gyár, Hannover
Fotó: Getty Images

A szakképzett munkaerő hiánya nemcsak a vállalkozásokra ró jelentős terhet, hanem veszélyezteti az olyan célok sikerét is, mint az energetikai átállás, a digitalizáció és az infrastruktúra kiépítése – tette hozzá.

A felmérés szerint az elektromos berendezéseket gyártók és a gépipari vállalatok 67-67 százaléka nem tudta betölteni az üres álláshelyeket, míg az autógyártásban a cégek 65 százaléka számolt be munkaerőhiányról.