A Volkswagen konszern kínai együttműködő partnere, az Xpeng elektromosautó-gyártó vállalat 2024-ben vezeti be gyártmányait a német, a francia és a brit piacra – jelentette be Brian Gu, az igazgatótanács alelnöke hétfőn a müncheni IAA autóipari és mobilitási kiállításon.

A Xpeng X9 car is displayed during the 20th Shanghai International Automobile Industry Exhibition in Shanghai on April 19, 2023. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Fotó:  Hector Retamal / AFP

Belépésünk a német piacra egy gondosan megtervezett, stratégiai fontosságú lépés, amellyel a kontinentális Európában elért sikereinket kívánjuk megalapozni

– fogalmazott, megjegyezve, hogy a tervezett értékesítési számokról még korai lenne részletekbe bocsátkozni.

Elmondta, hogy a német és a francia piacon a G9 és a G6 SUV modellekkel, valamint a P7 nagy szedánnal mutatkozik be az Xeng, a G6 modellt pedig első jobb kormányos modelljeként vezeti be. Az Xpeng Norvégiában, Svédországban, Dániában és Hollandiában már képviselteti magát.

Nagy a helyezkedés az elektromosautó-gyártó szektorban

A leggyorsabban növekvő EV-vállalatok közé emelkedett az amerikai Rivian és a Lucid, valamint a kínai Xpeng. Miközben az izraeli Innoviz két listát is vezet: az értékesítés legdinamikusabb bővülését és a legnagyobb felértékelődési potenciált várják tőle az elemzők.

Markus Schrick, a Xpeng németországi képviselője elmondta, hogy 

az értékesítéseket online platform mellett kereskedői hálózatokon is kiépítenék. 

Saját márkás szalonokat azonban a Nio és a Polestar mintájára egyelőre nem terveznek.

Az Xpeng egy viszonylag kevéssé ismert kínai márka, tavaly 121 ezer autót adott el világszerte. A kínai elektromosautó-piacot a BYD uralja. Az Xpeng ismertsége azután ugrott meg, hogy a VW nemrég bejelentette együttműködését a céggel a kínai piacon a kedvező árú Jetta elektromos modelljeinek kifejlesztésében.

A Volkswagen konszern 650 millió euróért 5 százalékos részesedést vásárolt az Xpengben azzal a céllal, hogy két éven belül két közösen fejlesztett középkategóriás elektromos modellel jelenjenek meg a kínai piacon. 

A wolfsburgiak viszonylag kisszámú autóval képviseltetik magukat a kínai elektromosautó-piacon.