A gyászos tavalyi év után idén egészen tág perspektívák nyíltak az elektromos autógyártók előtt. Bár általában csak a pénzügyi igazgató távozása miatt negyedik napja korrigáló, de azért ebben az évben már 124 százalékot ralizó Tesla kerül szóba. A Marketwatch összeállítása szerint komoly átrendeződések zajlanak az EV-szektorban. Újdonság, hogy az amerikai Rivian és a Lucid, valamint a kínai XPeng elektromos autógyártók is felkerültek arra a listára, amely azokat a szektorcégeket tartalmazza, amelyek 2025-ig a leggyorsabban növelhetik eladásaikat. A Rivian részvénye idén eddig 28 százalékot emelkedett, a Lucid 15 százalékot, míg az Xpeng ADR (amerikai tőzsdén jegyzett letéti jegy) 66 százalékot.

Los,Angeles,,Usa,-,June,2021:,Electric,Pickup,Truck,Rivian
Fotó: Shutterstock

Az értékesítés legnagyobb, 2025-ig közel 350 százalékos növekedését az izraeli Innoviztől várják, a második helyen az amerikai Luminar áll 168 százalékkal, míg a harmadik a szintén amerikai Nikola teherautógyártó 163 százalékkal. A 20-as listán új belépőnek számító Lucid növekedési potenciálja 140 százalékos. A bumfordi elektromos furgonjairól ismert Rivian pedig 62 százalékkal növelheti értékesítését. A Tesla kínai riválisa, az Xpeng értékesítése 50 százalékkal bővülhet két év alatt.

Relatív árfolyamváltozások 1 éves
Lucid, Rivian, XPeng, Tesla
 

Az elemzők 12 havi horizontra beállított célárai alapján az izraeli Innoviz felértékelődési potenciálja 147 százalékos, az akkumulátorok nyersanyagát szállító kanadai Piedmont Lithium bányavállalaté 117 százalékos, míg a töltőállomásokat üzemeltető amerikai ChargePoint Holdingsé 92 százalékos. Az Innoviz egyébként a 2020-as tőzsdére lépése óta 68 százalékot zuhant.