Elindult az újabb e-autó vásárlását támogató pályázat, amellyel lehetőség van állami támogatást nyerni a tisztán elektromos autókhoz. Már az első órákban több ezer vállalkozás adta le az igényét, egyelőre 6 milliárd forint értékben érkeztek be pályázatok.

Tesla Model 3
A magyarok elfordulnak a Teslától, már többen választanának kínai e-autót.
Fotó: Tesla

A villanyautosok.hu egy felmérésben járt utána, hogy a pályázók milyen jármű beszerzésére próbáltak meg támogatást szerezni. A nem reprezentatív kutatásuk alapján nagyjából lehet következtetni a magyarok elektromosautó-igényeire.

A válaszadók 90 százaléka személyautóra adta le a pályázatot, 70 százalékuk vidéki volt. Érdekesség, hogy 60 százalékuk a támogatás nélkül nem vásárolna új elektromos autót, 8 százalék ráadásul az állami hozzájárulás nélkül maradt volna a belső égésűeknél.

Melyik a magyarok kedvenc elektromos autója?

A portál kérdőívét kitöltők 

legnagyobb számban a kínai BYD autóira adták le a pályázataikat. 

A második helyen a Tesla végzett, a Volvo lett a harmadik. Ez azért is érdekes, miután a Tesla 2023-ban rendkívül népszerű volt Európában, de úgy látszik, hogy a Szegedre érkező kínai gyártó képes kifogni a szelet a vitorlájából.

Ha a konkrét autótípusokat vizsgáljuk, akkor már a Tesla Model Y lett a legnépszerűbb. Az amerikai modell a BYD Atto 3-as és Dolphin típusa követi.

A felmérésből az is kiderült, hogy az érdeklődők elégedettek a pályázat folyamatával, a támogatás igénylését átláthatónak és egyszerűnek ítélték meg.

Hozzá kell tenni, hogy a pályázat a kezdeti népszerűség után visszaesett, a hét második felében már nem volt túl magas iránta az érdeklődők száma.

Szegedi BYD-gyár: elárulta a cég, mikor indul a termelés

Hétfőtől kérhetnek támogatást a vállalatok elektromos járművek beszerzéséhez – hívta fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium.