Befektetés

Zsiday Viktor: Ha az emberek megijednek, az tud visszaesést okozni

Verhetetlen befektetésnek tartja a lakossági állampapírt Zsiday Viktor befektetési szakember, aki a Mandinernek adott interjúban arról is beszélt, hogy szerinte ha sikerül fenntartani a gazdasági és bérnövekedést, akkor nagyon nehéz lesz megingatni a Fidesz hatalmát.

„Az ingatlanpiaci fellendülések után egyébként gyakran megtörténik, hogy a nagy árrobbanást követő öt-tizenöt éven át nem nőnek jelentősen az árak reálértelemben, éves szinten csak egy-három százalékot. Magyarországon is valószínű, hogy csak lassan oldalaznak felfelé.

Unalmas vagyok, aki engem kérdez, annak azt mondom, hogy vegyen lakossági állampapírt.

Nem tudok jobbat mondani: az állampapírt nehéz bármi más befektetési formának megvernie” – válaszolta a hetilapnak adott interjúban Zsiday Viktor.

Alkalmazkodás uniós források nélkül

Valószínűleg tudna alkalmazkodni a magyar gazdaság, ha nem lennének uniós források. Szerinte viszont kedvezőbb, ha vannak olyan források, amelyeket nem kell visszafizetni – az EU-s források pedig ilyenek. „Sokkal nehezebb lenne, de lehetséges, hogy Magyarország nélkülük is tudna növekedni.”

Zsiday Viktor
Fotó: VG / Vémi Zoltán

Koronavírus

Zsiday Viktor szerint van esély egy gyors, rövid recesszióra a világgazdaságban, amellyel egy hónapja még senki sem számolt. Úgy véli, ha

ha az emberek megijednek, otthon maradnak, nem mennek fodrászhoz, plázába, boltba, és ez gyors és súlyos visszaesést tud okozni.

Szerinte az ilyen lélektani hatások miatt lehet nagy felkavaró ereje a vírus terjedésének.

Válság

Zsiday Viktor nem fél attól, hogy idén sztenderd gazdasági válság következik be. „A koronavírus okozhat még előre nem látható sokkot, de nincs, aki ennek bekövetkeztét felelősen megjósolja. 2018–2019-ben kisebb válságszerűség lezajlott, erre számítani is lehetett, Magyarország 2019 elejétől tartalékokat képzett. A jegybankok is intézkedtek: kamatot csökkentettek, újrakezdték a mennyiségi lazítást, a pénznyomtatást. Úgy látom, hogy a következő egy-két évben külső sokk nélkül inkább növekvő pályán lehet a világgazdaság” – fogalmazott a szakember.

Választások

Arra kérdésre, hogy mi történhet a következő parlamenti választáson, a befektetési szakember elmondta, hogy „ha sikerül fenntartani a gazdasági és bérnövekedést, akkor nagyon nehéz lesz megingatható a Fidesz hatalma”. Szerinte ez a kormány legfőbb törekvése, a garancia a hatalom megtartására. Úgy véli, a kormánypártok akkor veszítenének, ha gazdasági megrázkódtatás érné az országot.

koronavírus Zsiday Viktor befektetés lakossági állampapír
Kapcsolódó cikkek