Befektetés

Meredeken zuhannak a közvetlen tőkebefektetések az idén

A pandémia várhatóan hatással lesz a nemzetközi beruházások szabályozási rendszerére is.

A nemzetközi közvetlen tőkeberuházások értéke az első fél évben összesen 49 százalékkal, 399 milliárd dollárra zuhant – derül ki az Egyesült Nemzetek Szervezete Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) jelentéséből.

A beruházások értéke a szervezet előrejelzése szerint a tavalyi 1540 milliárd dollárról 40 százalékkal, ezermilliárd dollár alá csökkenhet az év végére, amire 2005 óta nem volt példa, és a növekedés csak 2022-ben tér vissza.

A drasztikus visszaesés ellenére a 2019. év végén 36 ezermilliárd dollárt kitevő globális állomány továbbra is növekszik.

Régiónként eltérően változott a tőkeberuházások mértéke az idén. Európa egészét tekintve a történelem során először fordult át negatívba: a tavaly első fél évi 202 milliárd dollárnyi beruházást 2020 első hat hónapjában hétmilliárd dollár tőkekivonás követte. Észak-Amerikában 56 százalékkal, 68 milliárd dollárra csökkent az invesztíció értéke. A fejlődő országokba irányuló direkt tőkebefektetések értéke 75 százalékkal, 98 milliárd dollárra csökkent. Ezzel szemben Ázsiában csupán 12 százalékos visszaesés történt, ami a kínai tőkeberuházások rugalmasságának köszönhető.

A jelentésben az UNCTAD a globális tőkeinvesztíciók nagy részéért felelős ötezer legnagyobb multinacionális vállalatot vizsgálta.

Fotó: AFP

A pandémia idején számos iparágban veszteséget termeltek a cégek, így elmaradt a megszokott esetben a tőkeberuházások felét kitevő profit-visszaforgatás. Ráadásul a zárlatok megakasztották a korábban indult beruházásokat is.

Minden területen megfigyelhető a visszaesés:

az új zöldmezős beruházások értéke 37 százalékkal, a határokon átnyúló összeolvadásoké és felvásárlásoké 15 százalékkal, a transznacionális projekfinanszírozásoké 25 százalékkal csökkent.

A nemzetközi szervezet előrejelzése szerint a pandémia hatással lesz a tőkebefektetések szabályozási rendszerére is. Egyrészt a koronavírus-járvány miatt a kormányok törvényekkel szigorítják a külföldi tőkebefektetéseket a stratégiai iparágakban. Másrészt erősödhet a nemzetek közti verseny a külföldi befektetésekért, ami szintén befolyásolhatja a szabályozást. A tőkeberuházásokkal kapcsolatos szabályozás mellett az új ipari forradalom hozta változások – gyors prototípusgyártási technológiák, az ellátási lánc digitalizációja és a robotvezérelt folyamatautomatizálás –, a növekvő protekcionizmus és a fenntarthatósági meggondolások is hatással lesznek a külföldi tőkebefektetésekre – véli az UNCTAD.

koronavírus UNCTAD tőkebefektetések
Kapcsolódó cikkek