Várólisták alakultak a luxusórák piacán. A legnívósabb gyártók egyes modelljeire 5-10 évet is várniuk kell a majdani tulajdonosaiknak. A jelenség felvirágoztatta a luxusketyegők másodpiacát. 

Vannak olyan modellek, amelyek használtan jóval drágábban cserélnek gazdát, mint amennyibe újkorukban kerültek 

– ez is jól mutatja a felfokozott piaci helyzetet. 

General View Rolex Dealer
LONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 22: A general view of Rolex watches displayed in the window of a high class watch store in Fenchurch Sreet on November 22, 2016 vin London, United Kingdom. (Photo by John Keeble/Getty Images)
Fotó: John Keeble

A Concorde Értékpapír privátbanki üzletfejlesztési igazgatója, Nagy Bertalan a VG Podcastnak azt mondta, a jelenség azért is érdekes, mert az automata órák az okosórák időszakában a felhúzható, rendkívül tradicionális, csúcsminőségű, ám tudásukat tekintve jóval egyszerűbb készülékek. A népszerűségüket azonban mutatja, hogy

 bizonyos országokban a várólistára sem lehet felkerülni, mondván öt éven belül biztos nem tudják szállítani az órát. 

A Rolexnél azt javasolják, hogy más országban is nézzen körül a vevő, mert elképzelhető, hogy ott még van kvóta.

Hagyomány vs. profit

A kereslet robbanása ellenére sem változtatott árazási szokásain a Rolex. Évente egyszer 8-10 százalékkal srófolják feljebb modelljeik árát. A gyártási mennyiségen viszont nem emel a svájci cég, amivel busás többletnyereségről mondanak le. Ez persze valószínűleg nem is menne egyszerűen, lévén kézzel készült modellekről van szó, amiket különlegesen képzett órásmesterek raknak össze. 

Keresse a VG Podcastet a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast