Csak új stratégiával tud a Délhús Rt. helytállni a piacon Magyarország uniós csatlakozása után -. mondta kérdésünkre a Délhús Rt. vezérigazgatója. Otmar Hofer szerint a vállalat -- az osztrák Profil állításával szemben -- nyereséges, és megfelelően működik. 98,1 százalékát olyan hús- vagy élelmiszer-ipari cégnek szeretnék eladni, amely Magyarország uniós csatlakozásáig megfelelően menedzselheti a vállalatot.
A tulajdon 83,25 százalékát a Pankl und Hofmann AG birtokolja, mely mögött osztrák (14,75 százalék) és magyar (2 százalék) magánrészvényesek állnak.
A Délhús eladásáról már folynak tárgyalások nyugat-európai cégekkel, ezek nevét még nem kívánták nyilvánosságra hozni.
A Délhús Rt. 1995-ben jött létre a Möbiusz Rt. és a Bácshús Rt. egyesülésével, azóta 12 százalékos belpiaci részesedése van. Évente 320-350 ezer sertést és 15 ezer marhát vág, melyből átlagosan 45 ezer tonna késztermék készül. A termelés 35 százaléka megy exportra, ennek 55 százaléka az Európai Unióba, 20 százaléka a Távol-Keletre, valamint 25 százaléka a környező, nem uniós államokba.
A Pankl und Hofmann AG az ingatlanpiacon, valamint az agráriparban érdekelt Magyarországon. Műszaki beruházásait tekintve a legnagyobb magyar húsipari cég. Fő vetélytársa a Pick-Ringa-csoport.
Az értékesítést hat-kilenc hónap alatt szeretnék lebonyolítani. Otmar Hofer vezérigazgató szerint a Délhús vonzó cég, eladásával nem lesz gond.